Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Αλβανία και Βουλγαρία στους κορυφαίους προορισμούς


Θέτοντας το ερώτημα "σε ποιο μέρος του κόσμου θα ταξιδέψετε το 2011;" το Lonely Planet απηυθύνθηκε στους "φανατικούς" αναγνώστες του που είναι λάτρεις της περιπέτειας και των ταξιδιωτικών αναζητήσεων και παρουσιάζει στη λίστα των δέκα κορυφαίων χωρών την Αλβανία και τη Βουλγαρία.

Η Αλβανία καταλαμβάνει την πρώτη θέση και η Βουλγαρία την πέμπτη θέση στη λίστα, στην οποία περιλαμβάνονται η Βραζιλία, οι νήσοι Κάπε Βέρντε, ο Παναμάς, η Ιταλία, η Τανζανία, η Συρία, η Ιαπωνία και το νησί - κρατίδιο Βανουάτου.

Η Αλβανία

Από τη δεκαετία του '90, όταν οι πρώτοι ταξιδιώτες με τεράστια σακίδια στην πλάτη, έκαναν την εμφάνισή τους στην Αλβανία, ανακάλυψαν κρυστάλλινα, διάφανα νερά, υπέροχες παραλίες, πολιτιστικά μνημεία, γαστρονομικές ιδέες και την ευκαιρία να περάσουν διαφορετικές διακοπές, σε σχέση με όσα είχαν συνηθίσει.

Η "Ωραία Κοιμωμένη" που άρχισε σιγά - σιγά να "ξυπνά" από την "σκληροπυρηνική, κομμουνιστική της απομόνωση" απέδειξε, στη διάρκεια των χρόνων, ότι κατάφερε να προσελκύσει το τουριστικό ενδιαφέρον: Παραλίες που δεν τις "άγγιξε" ο μαζικός τουρισμός, πολιτιστικά μνημεία, κάστρα αν και έρχονται σε "κραυγαλέα" αντίθεση με το βουητό της αλβανικής πρωτεύουσας, των Τιράνων, αποτελούν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον "μωσαϊκό" για τους επισκέπτες.

Βουλγαρία

Η βαλκανική αυτή χώρα είχε πάντοτε τις "στιγμές" της (στον τουρισμό), είτε στο χειμερινό τουρισμό με τις βουνοκορφές που είναι καλυμμένες από χιόνι και προσφέρουν αμέτρητες στιγμές απόλαυσης στους λάτρεις αθλημάτων όπως το σκι, είτε στην "κλασική" μορφή του τουρισμού, το καλοκαίρι, με τις "χρυσαφένιες" παραλίες της σε πόλεις της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο, η Βουλγαρία έπαψε σε κάποιο "σημείο" να μονοπωλεί το τουριστικό ενδιαφέρον και απομονώθηκε στη "γωνιά" της, έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να επανέλθει στο προσκήνιο.

Περήφανα, πλέον και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βουλγαρία απολαμβάνει μεγαλύτερη προσοχή και αποκτά μεγαλύτερη "αυτοπεποίθηση" και "αυτοσεβασμό", στο τουριστικό πεδίο: Τα χιονοδρομικά της κέντρα, οι πίστες σκι και οι υπόλοιπες υποδομές που διαθέτει, την κατατάσσουν στους de facto προορισμούς για τους Ευρωπαίους, που αναζητούν φθηνότερες, εναλλακτικές διακοπές το χειμώνα.

Αλλά και το καλοκαίρι, με αμμώδεις παραλίες που καλύπτουν χιλιόμετρα ακτογραμμών και οικονομικά τουριστικά "πακέτα", τα οποία συνδυάζουν και δοκιμές οίνου σε ορισμένα από τα πιο γνωστά οινοποιία της χώρας, η Βουλγαρία διατηρεί σημαντικό μερίδιο στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων για τις διακοπές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: