Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Κεφαλονιά, η ντίβα του Ιονίου

Τη σεβάστηκε ακόμα και η φύση. Ντίβα πραγματική περπατά με σίγουρα βήματα, ντυμένη στις χιλιάδες αποχρώσεις του πράσινου και του γαλάζιου.

Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο και πιο ορεινό από τα νησιά του Ιονίου, με ψηλότερα βουνά τον Αίνο (1.627 μ.) και το Ρούδι (1.130 μ.) και σημαντικότερα λιμάνια τη Σάμη, τον Πόρο και το Αργοστόλι, την όμορφη πρωτεύουσα. Ακολουθεί το Ληξούρι, δεύτερο τη τάξει και πάντοτε «απέναντι» στο Αργοστόλι και το Φισκάρδο- ο μόνος οικισμός που δεν κατέρρευσε στο σεισμό του 1953, τότε που το νησί σχεδόν ισοπεδώθηκε για να ξαναχτιστεί με αυστηρούς αντισεισμικούς κανόνες.

Η παραλία Μύρτος στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού (μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Κεφαλονιάς, αν όχι η γνωστότερη) έχει ψηφιστεί 11 φορές ως η καλύτερη ελληνική θάλασσα και έχει χαρακτηριστεί επανειλημμένα ως η ωραιότερη παραλία της Μεσογείου καθώς έχει περιληφθεί στον κατάλογο των ωραιότερων παραλιών του πλανήτη. Είναι πλήρως οργανωμένη και μπορούμε να βρούμε όλα τα απαραίτητα ακόμη και για πολύωρη διαμονή. Ο δυτικός προσανατολισμός του Μύρτου, τον κάνει ιδανικό για να απολαύσουμε ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα στο Ιόνιο.

Η παραλία της Σκάλα είναι επίσης από τις ωραιότερες στη Κεφαλονιά. Τα πεντακάθαρα νερά σε γαλαζοπράσινους τόνους και η πλατιά αμμουδία στους τόνους του κεραμιδιού μάς προσκαλούν να εξερευνήσουμε όλη την περιοχή.

Η παραλία που έγινε παγκοσμίως γνωστή από την ταινία το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι είναι η παραλία της Αντίσαμου βρίσκεται στο κόλπο στην πίσω πλευρά της Σάμης και βλέπει την νότια Ιθάκη. Πανέμορφη παραλία με τυρκουάζ πεντακάθαρα νερά και άσπρο ψιλό βότσαλο.

Η παραλία Ξι, βρίκεται σε απόσταση περίπου 8 χιλιόμετρα από το Ληξούρι και ονομάστηκε έτσι γιατί ο όρμος που βρίσκεται μοιάζει στο γράμμα ξι του ελληνικού αλφάβητου. Αυτό όμως που τη κάνει μοναδική είναι το ξεχωριστό κοκκινοκεραμιδί χρώμα της άμμου.

Μη ξεχάσεις να δοκιμάσεις τα παραδοσιακά κρασιά που παράγει το νησί, με πιο γνωστή την ποικιλία Ρομπόλα, να γευτείς κεφαλονίτικη κρεατόπιτα και τα περίφημα επτανησιακά πιάτα, όπως η παστιτσάδα και η αλιάδα. Και βέβαια φεύγοντας να προμηθευτείς αμυγδαλωτά, μάντολες, νουγκατόπιτα, φλωρεντίνες και το παραδοσιακό λικέρ Ροσόλι.

Όσον αφορά τα αξιοθέατα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σπήλαια του νησιού, όπως η Μελισσάνη, Αγκαλάκι, Αγίων Θεόδωρων, Ζερβάτη, η Σπηλιά Δρογκαράτη, το σπήλαιο Σάκκου κ.ά.

Πως πάμε:
Μέσω Πάτρας η μέσω Κυλλήνης και αεροπορικώς.

Τα πάντα για την Κεφαλονιά σ' αυτό το σύνδεσμο

Σχετικό βίντεο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: