Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Χαρουπόψωμο από το Μπαξεβάνη και δεν έμεινε ψίχουλο


Όταν η υψηλή μαγειρική τεχνική, βαπτισμένη στη γαλλική πειθαρχία, συναντά τον ατίθασο ελληνικό-μεσογειακό διατροφικό πλούτο και οι δύο μαζί προσγειώνονται σε ένα σκηνικό δανεισμένο από παραδοσιακό ελληνικό πανηγύρι, το τόλμημα ίσως να ακούγεται ακροβατικό. Όλα εξαρτώνται τότε από τη μαεστρία του ακροβάτη.

Η ικανότητα αυτή, ωστόσο, φαίνεται να περισσεύει στον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη έναν από τους ιδανικότερους εκφραστές και δημιουργούς της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, ο οποίος παρουσίασε στο "Rodon Cafe" του Καζίνο Ρόδου με το δικό του ευρηματικό τρόπο τις παραδοσιακές αξίες της τοπικής ελληνικής κουζίνας με τη σύγχρονη γαστρονομική αισθητική.

Χθες, ανάμεσα στα πολλά, μας έψησε εκπληκτικό σκούρο χαρουπόψωμο από το οποίο δεν έμεινε ψίχουλο.

Ο Celebrity Chef Γιάννης Μπαξεβάνης δηλώνει:

«Ο Έλληνας θέλει να τρώει κάτι καινούργιο, αλλά να λέει από μόνος του ότι του… θυμίζει τα παιδικά του χρόνια. Αυτό είναι το κουμπί του». Μου διηγήθηκε το εξής περιστατικό (το οποίο δεν είναι το μόνο): ένας πελάτης, δοκιμάζοντας μια σφυρίδα βρασμένη σε καυκαλήθρες με μαυρομάτικα φασόλια, του είπε ότι του θύμισε την εποχή που ήταν παιδί. Η ανάμνηση είναι ένα περίεργο ζήτημα...

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης, ένας από τους σημαντικότερους ανανεωτές της ελληνικής κουζίνας, αποφοίτησε από τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, ενώ μετέπειτα εργάστηκε στη Γαλλία για 5 χρόνια, εμπλουτίζοντας σημαντικά τις γνώσεις του.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα συνεργάστηκε με πολλά γνωστά εστιατόρια και ξενοδοχεία, όπως Απόστολοι, Κίτρινο Ποδήλατο, Mirabello, Elounda Beach, Grecotel Mykonos Blue, Lagonissi Resort και αλλού.

Τα τελευταία χρόνια βραβεύεται ως ο καλύτερος chef από το περιοδικό Status και το Αθηνόραμα, ενώ στη συλλογή του υπάρχουν βραβεία από την Διεθνή Ακαδημία Γαστρονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: