Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ανανεωμένο το Χιονοδρομικό στα Καλάβρυτα


Το ανανεωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, το οποίο παρουσίασε το στρατηγικό σχεδιασμό και τις καινοτομίες για τη νέα χειμερινή περίοδο 2010 – 2011.

Μιλώντας, ο διευθύνων σύμβουλος του Χιονοδρομικού Κέντρου κ. Ευθύμιος Βαζαίος, είπε ότι στόχος είναι η δημιουργία μιας ανοικτής γραμμής επικοινωνίας με τους επιχειρηματίες της περιοχής προκειμένου να γνωρίζουν το έργο και τις δράσεις του χιονοδρομικού και να δημιουργηθούν συνεργασίες με σκοπό την ανάπτυξη.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι καινοτομίες της νέας χιονοδρομικής περιόδου, όπως η δημιουργία του μοναδικού snowboard park στην Ελλάδα με προδιαγραφές ανάλογες με αυτές των χιονοδρομικών πάρκων των Aλπεων, η δημιουργία συστήματος αυτόματης ενημέρωσης των χιονοδρόμων από διάφορα σημεία της πόλης των Καλαβρύτων κ.ά.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η έναρξη της λειτουργίας ενός ειδικά διαμορφωμένου ερπυστριοφόρου οχήματος, με το οποίο οι επισκέπτες θα κάνουν περιήγηση στο βουνό.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο λειτουργεί από το 1988 στη θέση Ξηρόκαμπος, σε απόσταση 14 χλμ. από τη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων.

Πλέον τα Καλάβρυτα έχουν εξελιχθεί σ’ ένα Τουριστικό Κέντρο με δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες, ανάλογο αριθμό καταστημάτων αναψυχής (καφέ, ταβέρνες, μπαρ) και χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο
βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Χελμού και σε υψόμετρο από 1.650 έως 2.340 μέτρα.

Λειτουργούν επτά (7) αναβατήρες (2 αρχαρίων, 2 τύπου καρέκλας και 3 συρόμενοι) με συνολική δυνατότητα μεταφοράς 5.000 ατόμων ανά ώρα, που εξυπηρετούν 12 πίστες όλων των επιπέδων συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων.

Ακόμη διαθέτει πίστες cross country ski, μονοπάτια ορειβατικού σκι και μονοπάτια πορείας και ορειβασίας.

Υπάρχουν τρία κτίρια υποδοχής χιονοδρόμων και επισκεπτών για ξεκούραση, καφέ ή φαγητό.

Οι χώροι στάθμευσης είναι άνετοι, ενώ διαθέτει σταθμό Α΄ Βοηθειών, καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού και σχολή σκι.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο λειτουργεί καθημερινά κατά τη χειμερινή περίοδο, η οποία διαρκεί από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα τέλη Απριλίου. Οι επισκέπτες του κέντρου φθάνουν τους 100.000 κατά τη χειμερινή περίοδο και είναι στην πλειονότητά τους νεαρής ηλικίας και όλων των επιπέδων γνώσης του σκι.

Στην κορυφή Νεραϊδόραχη του Χελμού και σε υψόμετρο 2.340 μ., δίπλα στις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων λειτουργεί από το 2006 το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο Αρίσταρχος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με διάμετρο 2,3 μέτρα, το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στα Βαλκάνια και στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Το τηλεσκόπιο αυτό κατασκευάστηκε στη Γερμανία από την εταιρεία Carl Zeiss Jena GmbH και χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Το τηλεσκόπιο αυτό μπορεί να παρατηρεί αντικείμενα σε απόσταση 5 δις. ετών φωτός, μια απόσταση αντίστοιχη της ηλικίας του ηλιακού συστήματος.

Το τηλεσκόπιο ονομάστηκε Αρίσταρχος προς τιμή του αρχαίου Έλληνα αστρονόμου Αρίσταρχου, που πρώτος αυτός συνέλαβε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος.

Το χιονοδρομικό είναι σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα, 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 100 χιλιόμετρα περίπου από την Πάτρα και αυτό το κάνει να είναι πολύ προσιτό στους φίλους του ΣΚΙ, ακόμα στη θέση Διάσελο Αυγού σε υψόμετρο 2000 μετρα υπάρχει και ορεινό καταφύγιο με τζάκι που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 15 άτομα και απέχει περίπου μισή ώρα πεζοπορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: