Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Μπάνσκο, το νέο χιονοδρομικό στέκι

Το Μπάνσκο πήρε τον τίτλο της χειμερινής πρωτεύουσας των Βαλκανίων στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Νόβι Σαντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από το 1999, το Μπάνσκο είχε μόνο δύο χιονοδρομικές πίστες, τελεφερίκ και ένα ξενοδοχείο. Το 2010, με τις επενδύσεις που υλοποιήθηκαν, το Μπάνσκο έχει πίστες σκι, συνολικού μήκους 75 χλμ., 180 κανόνια τεχνητού χιονιού και 15.000 ξενοδοχειακές κλίνες.

Η πόλη του Μπάνσκο ευρίσκεται σε ύψος 930 μ πάνω από τη θάλασσα στους πρόποδες του όρους Πίριν στην Νοτιοανατολική Βουλγαρία. Απέχει 160 χλμ. περίπου από την πρωτεύουσα Σόφια και από τη Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ). Η μονή της Ρίλας και το Μέλνικ (Μελένιχον) ευρίσκονται σε απόσταση 100 χμ από το Μπάνσκο. Εδώ θα βρείτε 7 ζεστές ιαματικές πηγές όπου μπορείτε να λουστείτε και να ξεκουραστείτε.

Με την θεαματική κατάβαση του παγκοσμίως γνωστού σκιέρ Μαρκ Ζιραρντέλη στην πίστα που φέρει το όνομα του επίσης παγκοσμίως γνωστού σκιέρ Αλμπέρτο Τόμπα, έγινε η επίσημη έναρξη της τουριστικής χιονοδρομικής περιόδου στο Μπάνσκο.

Το Μπάνσκο λειτουργεί σαν ορεινό θέρετρο διακοπών ολόκληρο το χρόνο. Το χειμώνα σαν ένα υπέροχο σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο στο βουνό Πίριν και το καλοκαίρι σαν σημείο εκκίνησης για τις γραφικές τουριστικές διαδρομές Bulgaria Bansko, Winter και τις πολιτιστικές, και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Εδώ και μερικά χρόνια το Μπάνσκο έχει μετατραπεί σε δημοφιλή χώρο των ξένων τουριστών. Ο βασικός όγκος τους προέρχεται από την Βρετανία, Ρωσία, Ανατολική Ευρώπη, αλλά και τα Βαλκάνια. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε και τους σκιέρ που έρχονται από χώρες με παράδοση στο άθλημα, όπως η Γαλλία.

Το Μπάνσκο διαθέτει 38 ξενοδοχεία, 5 κατασκηνώσεις, 18 σπίτια που νοικιάζονται σε τουρίστες και 64 δωμάτια. Ο συνολικός αριθμός των κλινών είναι 4421. Bulgaria Bansko, Winter

Το καινούργιο τελεφερίκ του Μπάνσκο, οι καινούργιες πίστες και τα λιφτ, τα μπαρ και τα σαλέ στο βουνό, σας προσφέρουν «αυστριακή» ποιότητα για το αγαπημένο σας σπορ και για τα διαλείμματα ξεκούρασης. Σας περιμένουν 35 χλμ πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας στο πιο μοντέρνο χιονοδρομικό κέντρο των Βαλκανίων .

Όσοι θα θέλατε να μάθετε σκι θα το φροντίσουν εκπαιδευμένοι σκιερ. Υπάρχουν κάρτες, εξοπλισμός, ελληνόφωνοι δάσκαλοι και φυσικά χιόνι. Εσείς που δεν κάνετε σκι ευκαιρία για να εξερευνήσετε το Μπάνσκο που έχει αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία και αξιοθέατα με παράδοση στη αγιογραφία, στα ξυλόγλυπτα και στις λαϊκές τέχνες. Στο διπλανό χωριό Ντομπρίνιστε υπάρχουν θερμά λουτρά, ευκαιρία για λίγη λουτροθεραπεία και χαλάρωση. Για τις υπόλοιπες ώρες πολύ, πολύ διασκέδαση.

Στο Μπάνσκο σας περιμένουν πισίνες, σάουνες, μασάζ, αίθουσες γυμναστικής, μπαρ και καφετέριες, ντίσκο και πάνω από 100 γραφικές ταβέρνες, οι περισσότερες με ζωντανή παραδοσιακή μουσική. Γουρουνόπουλα, γεμιστά αρνιά και κυνήγι, όλα εκεί! Είναι και το Κυριακάτικο υπαίθριο παζάρι, ανελλιπώς και παντός καιρού, για χαβαλέ ή ακόμα και για αγορές. Μαγαζιά με σουβενίρ, με εξοπλισμό σκι αλλά και με ρούχα και είδη σπορ.

Σύμφωνα με τους πολλούς μύθους και τοπικές τις ιστορίες, μερικές από τις οποίες δεν έχουν διασταυρωθεί ιστορικά, η ίδρυση του Mπάνσκο τοποθετείται πολύ παλιά αν και η πρώτη επίσημη αναφορά σε αυτό χρονολογείται στην περίοδο της οθωμανικής εισβολής (15ος-16ος αιώνας). Ήταν τότε που για πρώτη φορά το Bansko αναφέρθηκε ως ενιαίος οικισμός σε επίσημο έγγραφο (ένας οθωμανικός κατάλογος του1576).

Προγενέστερα ο πληθυσμός κατοικούσε σε διάφορα χωριστά μικρά χωριουδάκια. Την έλλειψη οποιονδήποτε στοιχείων όσον αφορά την ανάπτυξη της περιοχής στους προηγούμενους χρόνους διόρθωσαν ως ένα ορισμένο βαθμό οι αρχαιολογικές ανασκαφές και η έρευνα. Έρχονται ως απόδειξη ότι το Banskalii δεν αναπήδησε στην βουλγάρικη ιστορία από το πουθενά αλλά εξελίχτηκε μέσω Bulgaria Bansko, Winter των αιώνων. Οι έμποροι της πόλης, στην περίοδο της Αναγέννησης, εμπορεύονταν με την Βιέννη. Αυτοί είναι που έχτισαν τα σπίτια- κάστρα.

Από το Μπάνσκο είναι και ο Παΐσίι Χιλεντάρσκι, που έγραψε την Σλάβοβουλγαρική ιστορία. Το πιο μοναδικό απ’ όλα όμως, είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης, οι οποίοι αγαπούν και σέβονται την πολιτιστική τους κληρονομιά. Απόδειξη, ότι το κατά τα άλλα υπερσύγχρονο τουριστικό κέντρο, διατηρεί την παραδοσιακή του μορφή, πράγμα το οποίο τραβά τους τουρίστες.

Ο Paisii Hilendarski, ο πνευματικός πατέρας της βουλγαρικής αναγέννησης, γεννήθηκε εδώ ακριβώς. Έγραψε Bulgaria Bansko, Winter "το Istoriya του Slavenobolgarskaya" (Ιστορία των Σλαβοβούλγαρων) – μικρή, αλλά κατά την άποψη των βούλγαρων σημαντική για την παγκόσμια ιστορική αναφορά. Αντάξιος διάδοχός του ήταν ο πατριάρχης της σύγχρονης βουλγαρικής εκπαίδευσης - Neofit Rilski.

Το φαγητό είναι καλό και βασίζεται στο κρέας ( π.χ. κότσι και σουβλάκια). Οι τιμές ήταν λογικές και σε λίγες ταβέρνες θα πληρώσετε παραπάνω από 15 ευρώ το άτομο.

Είναι χαρακτηριστικά τα εύσημα του διάσημου Lonely Planet που περιγράφει το Μπάνσκο ως «ηλιόλουστο αν και χιονισμένο, με διαφορά ένα από τα καλύτερα των Βαλκανίων και το μοναδικό που διαθέτει Snowboard Fun Park, για τους λάτρεις του αθλήματος».

Περισσότερες πληροφορίες σ' αυτό το site

Δεν υπάρχουν σχόλια: