Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Πύλος, το Βασίλειο του Νέστορα

Από τα πιο ωραία πράγματα στον κόσμο είναι να βλέπεις τον κόλπο του Ναβαρίνου καθώς το πλοίο προσεγγίζει στην Πύλο.

Η θέα της Βοϊδοκοιλιάς και της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας είναι καταπληκτική από τις επάλξεις του Παλαιόκαστρου στο Κορυφάσιο Ακρο. Πολλά σπίτια στην Πύλο έχουν το χρώμα της νεοκλασικής αρχοντιάς και οι καταρράκτες στο Πολυλίμνιο είναι μια εξωτική νότα.

Η Πύλος, αναφέρεται από τον Όμηρο ως το Βασίλειο του Νέστορα που, σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε απ' τον μυθικό Πύλο και αρχικά ονομαζόταν Κορυφάσιο. Στην αρχαιότητα ήταν σχεδόν συνεχώς κάτω από την κυριαρχία της Σπάρτης. Στα Βυζαντινά χρόνια, περί τον 6ο αιώνα, καταλήφθηκε από τους Αβάρους, τότε λεγόταν "Ζόγκλος",απ΄ όπου και ονομάστηκε Αβαρίνος - από εκεί προήλθε, κατά μία άποψη, και η ονομασία Ναυαρίνο, εκ συνεκφοράς "νέο αβαρίνο",κατά την οποία και προσδιορίζονταν όλος ο κόλπος της Πυλίας με τα πέριξ φρούρια, κατ΄ έναντι των νήσων Πρώτη και Σαπιέντζα από τα οποία και ισαπέχει. Κατά άλλη εκδοχή, το όνομα Ναυαρίνο είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει "μέρος με σφεντάμια".

Η Πύλος πέρασε από ενετική και τελικά τουρκική κατοχή. Το 1825, ο Ιμπραήμ κατέλαβε την Πύλο και το φρούριό της Νεόκαστρο και την κράτησε μέχρι τη ναυμαχία του Ναυαρίνου. Σε πλατεία της Πύλου υπάρχει μεγαλόπρεπο μνημείο, σε ανάμνηση της μεγάλης εκείνης νίκης.

Επί χιλιετίες έφθαναν εδώ οδοιπόροι, ήρωες του Τρωικού Πολέμου, κατακτητές, στρατιώτες των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης, ρομαντικοί φιλέλληνες, περιηγητές, μεταναστευτικά πουλιά. Ο πιο παράξενος ταξιδιώτης από όλους αυτούς ανήκει στο ζωικό βασίλειο και είναι ο αφρικανικός χαμαιλέοντας.

Περίπου 300 τέτοια εξωτικά ζώα ζουν τώρα στη Χρυσή Ακτή της Γιάλοβας, απέναντι από την Πύλο, στον κόλπο που κλείνουν η χερσόνησος του Κορυφάσιου με το Παλαιόκαστρο στην κορυφή, η Σφακτηρία, το Χελωνάκι και τα άλλα νησιά με τα μνημεία των Αγγλων, των Γάλλων και των Ρώσων που έπεσαν στην περίφημη ναυμαχία του Ναβαρίνου, η οποία σήμανε τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.

Από τους προμαχώνες του Νιόκαστρου της Πύλου, η θέα των ανοιχτών οριζόντων πάνω από τα νησιά του κόλπου του Ναβαρίνου είναι συναρπαστική. Η έκπληξη όμως καραδοκεί αριστερά της εισόδου, στο κτίριο των «Στρατώνων του Μαιζώνος» όπως ονομάζεται κατά παράδοση, όπου εκτίθεται μέρος της θαυμάσιας συλλογής του Ρενέ Πυώ με χαρακτικά περιηγητών, εικόνες και όπλα αγωνιστών της Επανάστασης, φιλελληνικά αντικείμενα και πολλά άλλα τεκμήρια.

Από τις παραλίες της περιοχής η πιο φημισμένη με πεντακάθαρα και γαλαζοπράσινα νερά είναι η Βοϊδοκοιλιά που βρίσκεται βορειοδυτικά της Πύλου. Άλλες πανέμορφες παραλίες είναι η Χρυσή Άμμος κοντά στην λιμνοθάλασσα και η παραλία της Γιάλοβας. Για περισσότερη ησυχία υπάρχουν οι παραλίες στο χωριό Ρωμανός και η παραλία στο Μάτι.Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται ο Φοινικούντας ( παραθαλάσσιο χωριό με ωραίες ψαροταβέρνες και όμορφη παραλία ), η Μεθώνη με το εντυπωσιακό ενετικό κάστρο της και η γραφική Κορώνη με πολλά μπαράκια και ψαροταβέρνες. Όλα οι παραπάνω περιορισμοί βρίσκονται σε ακτίνα 20χλμ. από την Πύλο.

Προτείνω να πάτε και στον Πύργο Τριφυλίας, κοντά στη Χώρα, για να επισκεφτείτε τους αμπελώνες και το οινοποιείο του Δημήτρη Παναγιωτόπουλου, τα εξαιρετικά βιολογικά κρασιά του οποίου σάρωσαν στις Βρυξέλλες, αποσπώντας μεγάλες διακρίσεις!

Πως θα πάτε στην Πύλο; Οδικώς από Αθήνα για Καλό Νερό 242 χλμ., Κυπαρισσία 7 χλμ., Φιλιατρά 15 χλμ., Μαραθούπολη 10 χλμ., Καλαμάτα 50.Α ν δεν έχετε αυτοκίνητο υπάρχει και απευθείας λεοφωρείο του ΚΤΕΛ που συνδέει την Αθήνα με της Πύλο.Με το ΚΤΕΛ του Νομού Μεσσηνίας μπορείτε να επισκεφτείτε την Μεθώνη , την Κορώνη και τον Φοινικούντα.

Εδώ δείτε βίντεο του enlefkotv για την Πύλο

Δεν υπάρχουν σχόλια: