Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

80 εκατ. άνθρωποι στην Ευρώπη σε κίνδυνο φτώχειας


Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, σήμερα, ενώ το έτος που διανύουμε έχει ανακηρυχτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε «Έτος για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού».

Η Ευρώπη, μολονότι διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό πλουτοπαραγωγικών πηγών, αποτελεί και χώρο συγκέντρωσης για 80 εκατομμύρια άτομα, που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Πολλά από αυτά είναι άστεγοι. Και στη χώρα μας, σε αυτό τον τομέα, οι προκλήσεις είναι μεγάλες.

Το ελληνικό δίκτυο για την καταπολέμηση τη φτώχειας αναφέρει ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 21% των συμπολιτών μας ζουν σε συνθήκες φτώχειας, αλλά ανεπίσημα στοιχεία ανεβάζουν το ποσοστό στο 25%.

Ο αγώνας κατά της φτώχειας δεν αφορά μόνο τα 800 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη μας, που υποφέρουν από πείνα, μεταξύ των οποίων, πολλά παιδιά, που χάνουν τη ζωή τους. Δεν αφορά μόνον σχεδόν έναν στους τέσσερις συμπολίτες μας, που δεν μπορούν από το εισόδημα τους να καλύψουν ή που στερούνται βασικές ανθρώπινες ανάγκες, όπως είναι η τροφή, η στέγη, το νερό και η πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

Οι γονείς εκατομμυρίων παιδιών σε ορισμένες απ' τις πιο φτωχές χώρες της Αφρικής κάνουν περικοπές στον οικογενειακό προϋπολογισμό στα ρούχα, την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και στα σχολικά δίδακτρα, προκειμένου να τους εξασφαλίσουν έστω και ένα γεύμα τη μέρα, δήλωσε χτες ο γενικός διευθυντής του παγκόσμιου οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) Ζακ Ντιούφ.

Η αυξητική τάση στη διόγκωση του αριθμού των υποσιτισμένων λαών δεν αναμένεται να σταματήσει εδώ, αλλά θα γίνει και μεγαλύτερη εξαιτίας της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης. Όπως είπε ο Ντιούφ, μιλώντας στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», κάθε έξι δευτερόλεπτα υπάρχει και ένα παιδί στον πλανήτη που πεθαίνει από πείνα και η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί κι άλλο.

Ο ΟΗΕ και πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καλούν την παγκόσμια κοινότητα σε επαγρύπνηση για την εξάλειψη της φτώχειας και μας υπενθυμίζουν τις προσπάθειες για την επίτευξη ενός από τους «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας», του φιλόδοξου προγράμματος του ΟΗΕ για τη μείωση της φτώχειας στο μισό ως το 2015.

Με βάση έκθεση του ΟΗΕ, ένα παιδί πεθαίνει κάθε τρία δευτερόλεπτα από τη φτώχεια, ενώ 1,2 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

Στη χώρα μας, το 20% του πληθυσμού απειλείται σήμερα από τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, έναντι 15% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος. Η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι απειλούνται από τη φτώχεια κοινωνικές ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι μονογονικές και πολύτεκνες οικογένειες και οι ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ε.Ε, το όριο της φτώχειας ενός μονομελούς νοικοκυριού αντιστοιχεί σε ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ, ενώ για ένα 4μελές νοικοκυριό ανέρχεται στα 10.800 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: