Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Άνοιξαν οι πόρτες στη Καστελλανία









Ανοικτές πόρτες για το κοινό χτες σε δυο σπουδαία μνημεία του 16ου αιώνα που βρίσκονται στη Παλιά Πόλη: Τη Καστελλανία και το Ναυαρχείο.

Τα μνημεία αυτά είναι συνήθως κλειστά και άνοιξαν με πρωτοβουλία της Rottiers Society, της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Δωδεκανήσου.

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και πολλοί ήταν, ντόπιοι και τουρίστες, που επισκέφθηκαν τα δυο μνημεία. Αυτό όμως που σχολιάσθηκε δυσμενώς από τους επισκέπτες είναι η κακή κατάσταση των δυο μνημείων. Βέβαια υπάρχει η δικαιολογία ότι εδώ και καιρό γίνονται εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης. Όμως, όταν καλείς το κοινό οφείλεις να είσαι έτοιμος να το υποδεχθείς. Δεν είναι σωστό οι επισκέπτες να φωτογραφίζουν σπασμένα τζάμια στη Καστελλανία, καδρόνια και ακαταστασία μέσα στο Ναυαρχείο.

Η Καστελλανία χτίστηκε το 1503 από το Μεγάλο Μάγιστρο Emery d’ Amboise. Ήταν Basilica Mercatorum (Αίθουσα του Εμπορίου), τόπος συνάντησης ανάμεσα σε εμπόρους και τραπεζίτες. Τον πρώτο όροφο κατελάμβανε το Εμποροδικείο. Κατά την Οθωμανική περίοδο (1522-1912) μετατράπηκε σε τζαμί. Επισκευάστηκε από τους Ιταλούς (1912-1943).

Για το Ναυαρχείο (του 15ου αιώνα) δεν υπάρχει εξήγηση του ονόματός του. Πάντως ποτέ δεν υπήρξε κατοικία κάποιου ναυάρχου. Πιθανώς ήταν η έδρα είτε του ορθόδοξου, είτε του καθολικού επισκόπου της Ρόδου. Κατά την οθωμανική περίοδο η περιοχή αυτή της Ρόδου αποτελούσε τμήμα της Εβραϊκής συνοικίας. Το κτίριο έχασε την αρχική του λειτουργία και μετατράπηκε σε σπίτια και καταστήματα. Ο Rottiers περιγράφει ότι ο πρώτος όροφος ήταν κατειλημμένος από φτωχές εβραϊκές οικογένειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: