Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Διαστημικός τουρισμός


Τον Ιούλιο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση του σκάφους VSS Enterprise (γνωστό ως και SpaceShipTwo), το οποίο ανήκει στην εταιρεία Virgin Galactic, με απώτερο στόχο την υλοποίηση ενός προγράμματος διαστημικού τουρισμού.

Το σκάφος θα εκτελεί σύντομες υποτροχιακές πτήσεις που θα φτάνουν μέχρι τα ανώτερα στρώματα της ιονόσφαιρας, δίνοντας στους επιβάτες μια μοναδική εμπειρία (έστω και ολιγόλεπτη) στα όρια μεταξύ Γης και διαστήματος αλλά και την ιδιαίτερη αίσθηση της μηδενικής βαρύτητας.

Πάντως το τολμηρό σχέδιο του μεγιστάνα της Virgin έχει σημαδευτεί από το θάνατο τριών τεχνικών της εταιρείας Scaled Technologies, μετά από έκρηξη που προκλήθηκε στα εργαστήριά της στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνιας, τον Ιούλιο του 2007.

Ας ελπίσουμε ότι η απαρχή των διαστημικών πτήσεων δε θα επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις όπως πολλές φορές στο παρελθόν, με θύματα ρώσους και αμερικανούς τεχνικούς και αστροναύτες.

Οι διαστημικές αποστολές θα πραγματοποιούνται με το συνδυασμό δύο σκαφών (φωτογραφία), όπου το «μητρικό» WhiteKnightTwo θα κουβαλά μέχρι τα 15km το διαστημόπλοιο SpaceShipTwo, το οποίο κατόπιν θα συνεχίζει μόνο του το ταξίδι του στο διάστημα, σε τελικό ύψος άνω των 100km

Δεν υπάρχουν σχόλια: