Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου εκπέμπει SOS


Ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Δήμου Ροδίων για συστράτευση όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων του τόπου, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, η Βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη, θέλοντας να συμβάλλει ουσιαστικά προς την κατεύθυνση αυτή,κατέθεσε σήμερα ερώτηση στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνο, αναφορικά με την ανάγκη υπογραφής επικαιροποιημένης προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Ροδίων, ώστε να προχωρήσουν άμεσα τα έργα στην Παλιά Πόλη, που έχουν βαλτώσει τον τελευταίο καιρό. Το πλήρες κείμενος της ερώτησης έχει ως εξής:

Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και έχει την ιδιαιτερότητα, πέραν της μοναδικής ομορφιάς της και της πληθώρας των επισκέψιμων χώρων της, να είναι κατοικήσιμη σ' ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της με πάνω από 2.500 κατοίκους. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβλήματα της καθημερινότητας- κυκλοφοριακό, ηχορύπανση, καθαριότητα, κλπ - για τα οποία γίνονται σημαντικές προσπάθειες για να λυθούν από το Δήμο της Ρόδου και τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Όμως, η μοναδικότητα του μνημείου και τα προβλήματα του ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες του Δήμου και των άλλων τοπικών υπηρεσιών.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι οι αναστηλώσεις του μνημείου, είτε αυτές αφορούν σε ετοιμόρροπα κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο ή το Τ.Α.Π.Α., είτε στα τείχη και τα λοιπά κτίρια που παρουσιάζουν σημαντικές φθορές. Κατά το παρελθόν είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ροδίων και του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να προχωρήσει η αναστήλωση κατοικιών, η οποία απέδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα και αν είχε συνεχιστεί, πιθανότατανα μην υπήρχαν τα υφιστάμενα προβλήματα.

Επειδή η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης και συντήρησης.
Επειδή τα εν λόγω έργα χρειάζονται εμπεριστατωμένες μελέτες, εξειδικευμένα συνεργεία, κατάλληλο εργατικό προσωπικό και τεχνίτες και, πάνω απ' όλα, την αγαστή συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ροδίων και των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού. Ερωτάταιο κ. Υπουργός:

1.Σκοπεύεινα προχωρήσει στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Ροδίων ώστε να προχωρήσουν άμεσα τα έργα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου;

2.Ανεξάρτητα από την υπογραφή της Σύμβασης θα δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ώστε να ανταποκρίνονται γρηγορότερα στις προτάσεις της Διεύθυνσης Προστασίας Μεσαιωνικής Πόλης και Αρχαιολογικών Χώρων του Δήμου Ροδίων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: