Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Του Κουτρούλη ο Γάμος


Τόσους ιππότες έχω δίπλα μου, τι μ’ έπιασε ν’ ασχοληθώ με τον Κουτρούλη. Ίσως να φταίει ο λαμπρός γάμος που πήγα τις προάλλες…

Ο Κουτρούλης ήταν ιππότης που έφτασε στην ενετοκρατούμενη Μεθώνη και εκείνα τα ωραία και ρομαντικά χρόνια ερωτεύτηκε την ωραία Μεθωναία Ασάνα. Όλα θα ήταν καλά αν η αγάπη του δεν ήταν ολίγον... παντρεμένη! Και ο γάμος φαινόταν όνειρο απατηλό για τον ερωτευμένο ιππότη Κουτρούλη, αφού βέβαια εκείνα τα ιπποτικά χρόνια τα διαζύγια δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου.

Όμως ο έρωτας νικάει και βουνά! Στην περίπτωση του Κουτρούλη νίκησε τον χρόνο. Ο ιππότης μας λοιπόν περίμενε μαραζώνοντας στη Μεθώνη για 14 ολόκληρα χρόνια. Και τότε ναι, η ωραία Ασάνα πήρε ως καθολική το ναι του Πάπα και βγήκε το διαζύγιό της (ο καλός ψαράς δεν ήξερε τίποτα για την αντίδραση του συζύγου της!).

Και τότε λοιπόν έγινε ο περίφημος γάμος του Κουτρούλη, με τέτοια λαμπρότητα και γιορτές και γλέντι, με τόσο κόσμο και τέτοιο πελώριο φαγοπότι που άφησε αληθινά εποχή, έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα και γι’ αυτό μνημονεύεται έως σήμερα...
Αυτά συνέβησαν όταν το γρασίδι που σκεπάζει σήμερα το κάστρο ήταν πολιτεία. Όταν για αιώνες η Μεθώνη και το κάστρο της έλεγχε ένα από τα σημαντικότερα περάσματα στη Μεσόγειο. Σημειωτέον πως οι Βενετοί έκαναν δύο πολέμους με τους Τούρκους για να το πάρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: