Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Κρεμαστινός: Ο τουρισμός, μοναδική πηγή


« Είναι δυστυχώς, μονόδρομος. Με πολύ προβληματισμό, αλλά και με αίσθημα ευθύνης ψηφίζω αυτό το νομοσχέδιο», είπε στην ομιλία του για το Ασφαλιστικό ο βουλευτής Δημήτρης Κρεμαστινός. Ταυτόχρονα όμως βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για τα τρέχοντα προβλήματα, λέγοντας μεταξύ των άλλων τα εξής:

" Αν περιορίσεις την παιδεία και την υγεία, που είναι οριακή, τότε θα προκαλέσεις μη αναστρεπτή βλάβη. Εάν, όμως, καταφέρεις –και βάζω το εάν- να ξεφύγεις γρήγορα από αυτό το τούνελ, έχεις μεγάλες πιθανότητες να φθάσεις στο αποτέλεσμα που επιδιώκεις. Αυτό, αν θέλετε, είναι η μεγάλη πρόκληση για τη σημερινή Κυβέρνηση και τον Υπουργό.

Δηλαδή, για να θυμηθούμε και πάλι τον Ανδρέα «εάν η χώρα δεν αφανίσει το χρέος, το χρέος θα αφανίσει τη χώρα». Είναι δική του δήλωση σε αυτό το χώρο. Και η δεύτερη τότε και για την οποία είχε κατηγορηθεί «Φοβούμαι ότι οι Έλληνες δεν θα αντέξουν στον Ευρωπαϊκό Ανταγωνισμό και οι Έλληνες θα καταλήξουν σερβιτόροι της Ευρώπης και μάλιστα φθηνοί σερβιτόροι.». Αυτή η δήλωση προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Αλλά, δυστυχώς σήμερα βλέπουμε αυτό το φαινόμενο.

Ακόμα και τα ξενοδοχεία μας παραχωρούνται σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ακόμα οι αδύνατοι οικονομικά συμπολίτες μας πουλάνε τα σπίτια τους στα χωριά στους Ευρωπαίους, γιατί προσπαθούν να επιβιώσουν. Και το πρόβλημα είναι τεράστιο, όταν βλέπει κανένας ολόκληρα χωριά σιγά-σιγά να κατοικούνται από Ευρωπαίους.

Πώς, όμως, μπορεί κανένας να ξεφύγει από αυτό το δίλημμα; Βέβαια υπάρχουν πολλοί τρόποι. Αλλά ο κλασσικός είναι η ανάπτυξη. Ποια ανάπτυξη, όμως; Η ασιατικού τύπου ανάπτυξη ή η δυτικού τύπου ανάπτυξη; Η ασιατικού τύπου ανάπτυξη είναι αυτή η οποία θέλει χαμηλά ημερομίσθια, εξαθλιωμένους εργάτες και βεβαίως τύπου Κίνας, αν θέλετε, ανάπτυξη. Μπορούμε εμείς; Την αντέχουμε; Έχουμε συνηθίσει σε αυτή την ανάπτυξη;

Η δυτικού τύπου ανάπτυξη είναι αλήθεια ότι πάει περισσότερο σε εμάς και το λαό μας. Μέσα από αυτά τα προγράμματα, το ΕΣΠΑ παραδείγματος χάριν, δεν θα πρέπει να καταναλωθεί η ανάπτυξη επιβίωσης, όπως καταναλώθηκαν άλλα προγράμματα. Δηλαδή, να φτιάξουμε μικρά-μικρά έργα για να απασχολούμεθα και να μπορούμε να ζήσουμε. Το ΕΣΠΑ κατά τη γνώμη μου, πρέπει να κατευθυνθεί με σκοπιμότητα να βελτιώσει τη βιοτεχνία, να βελτιώσει το επίπεδο της γεωργίας, να βελτιώσει την κτηνοτροφία, να γίνουμε αυτάρκης σε αυτά που ήμασταν αυτάρκης. Και κυρίως να κερδίσουμε από τον Τουρισμό, που είναι η μοναδική πηγή βιομηχανίας μας.

Γνωρίζετε, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι η χώρα δεν διαθέτει ούτε ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο; Όταν όλες οι άλλες οι ανταγωνιστικές χώρες έχουν συνεδριακά κέντρα και εκεί κατευθύνονται τα μεγάλα συνέδρια οι αριστείς όλης της δημόσιας ζωής και της επιστήμης. Επιτρέπεται να λέμε ότι έχουμε ανταγωνιστικό τουρισμό και να μην έχουμε ένα συνεδριακό κέντρο είκοσι και είκοσι πέντε χιλιάδων συνέδρων;

Επιτρέπεται η γειτονική Τουρκία να έχει απέναντι από τη Ρόδο δέκα μαρίνες; Και η Ρόδος να αγωνίζεται να έχει την πρώτη μαρίνα επί πενήντα χρόνια. Και πώς θα έρθει ο υψηλού επιπέδου τουρισμός, όταν δεν έχει που να αράξει το καράβι του ο εύπορος τουρίστας;

Νομίζω ότι είναι τα θέματα που θα πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας ενώσουν είτε είναι το ένα κόμμα στην εξουσία, είτε είναι το άλλο κόμμα, είτε είναι το οποιοδήποτε κόμμα.

Είναι δυστυχώς, μονόδρομος. Με πολύ προβληματισμό, αλλά και με αίσθημα ευθύνης ψηφίζω αυτό το νομοσχέδιο. Γιατί πιστεύω ότι κατά τον καλύτερο τρόπο τώρα διασφαλίζονται οι μισθοί και οι συντάξεις, γιατί πιστεύω ότι εάν λειτουργήσει σωστά το όλο σύστημα μπορεί να επανέλθει γρήγορα η χώρα σε ευρωπαϊκά επίπεδα από πλευράς κοινωνικού κράτους. Πρέπει επιτέλους να πάψει η χώρα μας να είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: