Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Διακοπές μέσω Διαδικτύου


Φθηνότερα πακέτα διαμονής σε ξενοδοχεία, φθηνότερα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια αναζητούν όλο και περισσότεροι Έλληνες μέσω του Διαδικτύου εν όψει διακοπών, αναζητώντας ευκαιρίες ή και λύσεις ταξιδιών της τελευταίας στιγμής.

Το Διαδίκτυο σας επιτρέπει να κανονίσετε τις διακοπές σας μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, ωστόσο η περιήγηση και ειδικά η ναύλωση και η αγορά τουριστικών υπηρεσιών πρέπει να γίνονται με προσοχή, επισημαίνει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, που προτείνει μερικά απλά βήματα για να μη συναντήσετε δυσάρεστες εκπλήξεις, φθάνοντας ή ξεκινώντας για τον προορισμό σας.

-Αποφύγετε να κάνετε ηλεκτρονικές συναλλαγές από υπολογιστές τρίτων ή δημόσια προσβάσιμους, διότι δίνετε προσωπικά σας δεδομένα, τα οποία μπορεί να πέσουν σε λάθος χέρια. Αναγράψτε στον browser μόνοι σας την ηλεκτρονική διεύθυνση του ιστοχώρου, στον οποίο θέλετε να πλοηγηθείτε. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι θα βρεθείτε στο γνήσιο ιστοχώρο και όχι σε κάποιον ψεύτικο, που όμως θα φαίνεται πανομοιότυπος με το γνήσιο.

Προτού καταχωρίσετε οποιοδήποτε στοιχείο βεβαιωθείτε ότι είστε όντως στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας και ότι η ιστοσελίδα παρέχει συναλλαγές μόνο μέσω μεθόδων «ασφαλών ηλεκτρονικών συναλλαγών». Μπορείτε να αντιληφθείτε αν παρέχονται τέτοιου είδους υπηρεσίες ελέγχοντας ότι τη στιγμή που εισέρχεστε σε ιστοσελίδες όπου θα πρέπει να καταχωρίσετε προσωπικά σας στοιχεία σε ηλεκτρονικές φόρμες ή πληροφορίες πληρωμής (π.χ. δεδομένα της πιστωτικής κάρτας), η διεύθυνση της ιστοσελίδας στην οποία βρίσκεστε ξεκινά με https:// («s» από τη λέξη «secure», δηλαδή ασφαλές) και όχι απλά με «http://». Επίσης, στο κάτω δεξί μέρος του browser σας θα πρέπει να βρίσκεται ένα λουκετάκι.

Επιλέγετε τις εταιρείες που γνωρίζετε ότι είναι αξιόπιστες, ή που γνωρίζετε την αξιοπιστία τους και στο φυσικό κόσμο: Σε μια ιστοσελίδα μια αξιόπιστης εταιρείας υπάρχει ξεκάθαρος προσδιορισμός της εταιρείας με το όνομά της, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου και στοιχεία επικοινωνίας. Οι όροι των συμβάσεων είναι εύκολα προσβάσιμοι και διαφανείς (συχνά θα τους βρείτε ως «όρους χρήσης»). Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος/της υπηρεσίας και οι όροι της εγγύησης είναι σαφή και εύκολα προσβάσιμα.

Προτού προβείτε σε συναλλαγή διαβάζετε τους όρους πολύ προσεχτικά! Η τιμή του προϊόντος θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις τυχόν επιπλέον χρεώσεις (εκτελωνισμούς, φόρους, παράδοση στο χώρο του πελάτη, αν περιλαμβάνει πρωινό). Ο ιστοχώρος θα πρέπει, επίσης, να παρέχει ασφαλή τρόπο πληρωμής. Όποιες παραγγελίες ή κρατήσεις κάνετε θα πρέπει να επιβεβαιώνονται με email, που θα σας αποστείλει η εταιρεία. Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν ένα σαφώς καθορισμένο δικαίωμα ανάκλησης της παραγγελίας. Είναι απαραίτητο να ελέγξετε αν και έως πότε έχετε δικαίωμα ανάκλησης της παραγγελίας ή της κράτησής σας και με ποιους όρους ή χρεώσεις, έτσι ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων σε τέτοιο ενδεχόμενο. Στις αξιόπιστες ιστοσελίδες θα πρέπει να υπάρχει Privacy policy, δηλαδή «πολιτική απορρήτου» όπου θα διευκρινίζεται πώς θα χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά στοιχεία που πρέπει να καταχωρίσει ο χρήστης για να πραγματοποιήσει τη συναλλαγή.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να εντοπίσετε κάποιο από τα παραπάνω ή διατηρείτε ακόμα αμφιβολίες, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με την εταιρεία ή την υπηρεσία τηλεφωνικά ή με e-mail και να ζητήσετε διευκρινήσεις. Μπορείτε, επίσης, να ερευνήσετε τη φήμη της εν λόγω εταιρείας στο Διαδίκτυο. Αν δεν θέλετε να δώσετε την καθημερινή πιστωτική σας κάρτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προπληρωμένες κάρτες ώστε να ελέγχετε το ανώτατο όριο των συναλλαγών σας. Τις κάρτες αυτές τις φορτώνετε με το ακριβές αντίτιμο του εισιτηρίου, ή του δωματίου για το οποίο ενδιαφέρεστε. Ας μην ξεχνάμε, πάντως, ότι στο Διαδίκτυο, όπως και στον πραγματικό κόσμο, αν κάτι μας φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, οι πιθανότητες να είναι ψεύτικο είναι μεγάλες. Προσέχετε, λοιπόν, πολύ τι σας προσφέρουν και με ποιο κόστος. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί με σιγουριά ότι ακόμα και αν μια ιστοσελίδα πληροί τις προϋποθέσεις, δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με τις συναλλαγές του με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Χρησιμοποιήστε τη λίστα σαν ένα οδηγό ελάχιστων προϋποθέσεων για να προχωρήσετε σε μια συναλλαγή μέσω Διαδικτύου. Ακόμη κι αν δεν τολμήσετε να κλείσετε τις διακοπές σας μέσω Ιντερνετ, οι ιστοσελίδες αυτές είναι μια χρήσιμη πηγή πληροφόρησης για τιμές και διαθεσιμότητες, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για μια καλή έρευνα αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: