Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Εγκαίνια ανεμόμυλων στην Πάτμο


Τη διαχρονική συμβολή των ανεμόμυλων στις τοπικές κοινωνίες της νησιωτικής Ελλάδας, επισήμανε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, τριών ανακαινισμένων παραδοσιακών αλευρόμυλων στην Πάτμο.

Ειδικότερα ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ανέφερε στον χαιρετισμό του: «Θέλω να συγχαρώ τον ηγούμενο για την πρωτοβουλία που ανέλαβε να οργανώσει αυτή την όμορφη εκδήλωση. Ο συμβολισμός της επαναλειτουργίας των αλευρόμυλων της Πάτμου είναι απεριόριστος για το λαό μας. Από το σιτάρι, με τους αλευρόμυλους, φτιάχνουμε το αλεύρι που εν συνεχεία μας έδωσε ψωμί να φάμε, σε χρόνια δύσκολα για την πατρίδα μας. Στο επίπεδο των συμβολισμών το ψωμί αποτελεί το ένα από τα δύο βασικά συστατικά της Θείας Κοινωνίας. Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες και Ελβετούς δωρητές και να ευχηθώ να συνεχιστούν τέτοιου είδους προσπάθειες.»

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ο ηγούμενος κ. Αντύπας απένειμε τιμητικό μετάλλιο στον Ελβετό τραπεζίτη κ. Charles Pictet και τη σύζυγό του για την σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβαν σε συνεργασία και με το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου να χρηματοδοτήσουν την ανακαίνιση των τριών ανεμόμυλων. Με μια συμβολική κίνηση μάλιστα ο ηγούμενος παρέλαβε από τους δωρητές του έργου, ένα σακουλάκι με σιτάρι το οποίο θα αλεθεί στους λειτουργικούς αλευρόμυλους για να γίνει αλεύρι.

Για την ανακαίνιση των ανεμόμυλων εκπονήθηκε ειδική μελέτη από μία ομάδα ετερόκλητη όσον αφορά στην καταγωγή των μελών της, όπως Έλληνες και Ελβετούς αρχιτέκτονες, έναν ξυλουργό από την Πάτμο, έναν Γάλλο κατασκευαστή μυλόπετρας, Έλληνες και Ελβετούς μυλωνάδες, εξειδικευμένους στην αεροδυναμική μηχανικούς του Πανεπιστημίου της Γενεύης και έναν Ελβετό κατασκευαστή πανιών. Τα καλοκαίρια ο ανεμόμυλος θα λειτουργεί ως ζωντανό μουσείο παραδοσιακών αγροτικών δραστηριοτήτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: