Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Χίλια, μύρια προβλήματα στον Τουρισμό


Δυσκολίες και προβλήματα στην προβολή και προώθηση του τουριστικό προϊόντους, σε ένα κατεξοχήν ανταγωνιστικό, παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Το θέμα έθεσε σήμερα στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη, βουλευτής Δωδεκανήσου, με σχετική Επερώτηση για την ανυπαρξία σχεδιασμού για τον Τουρισμό: Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

"Προέρχομαι από τα Δωδεκάνησα, τα οποία όλα αυτά τα χρόνια είναι μεταξύ των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών στον κόσμο. Ειδικότερα, η Ρόδος είναι στην πέμπτη θέση παγκοσμίως και στην πρώτη θέση στην Ευρώπη. Είμαστε μια περιοχή που γνωρίζουμε πολύ καλά τον τουρισμό, γιατί, πέρα και πάνω από όλα, ζούμε από αυτόν. Δημιουργούμε χάρη σε αυτόν. Κρατάμε τους νέους και τις νέες στον τόπο μας, χάρη σε αυτόν. Κύριε Υπουργέ, για μας ο Τουρισμός δεν είναι άλλη μια υπόθεση, είναι υπόθεση ζωής.

Κύριε Πρόεδρε! Είναι πραγματικά λυπηρό, μια περιοχή, μια ακριτική νησιωτική περιοχή της Ελλάδας, η οποία βασίζεται στον Τουρισμό, να μην έχει καθόλου στήριξη από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και είναι λυπηρό γιατί ο κ. Υπουργός μας έχει τιμήσει με την παρουσία του και θα έπρεπε να αντιληφθεί ότι τα προβλήματα χρειάζονται άμεσες λύσεις. Θέλω να θυμίσω εδώ ότι η Ν.Δ. στήριξε τον τουρισμό στα νησιά μας με συντονισμένες δράσεις. Και ναι, η ίδρυση ξεχωριστού Υπουργείου για τον Τουρισμό βοήθησε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ενδεικτικά, μόνο θα αναφέρω τα ακόλουθα:

--- Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για πρώτη φόρα, με πόρους από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου) έδωσε 3,1 εκατ. Ευρώ για δράσεις τουριστικής προβολής σε Ελλάδα και εξωτερικό και χρηματοδότησε τα πλωτά σεμινάρια το 2008 και το 2009.
--- Μέσω του Ε.Σ.Π.Α. δεσμεύτηκαν 3,6 εκατ.Ευρώ για να συνεχιστούν αυτές οι δράσεις. Το φθινόπωρο του 2009 η Π.Ν.Α. είχε παρουσία στο Λονδίνο και την Αγία Πετρούπολη.
--- Για το 2010 είχε προγραμματιστεί η χρηματοδότηση των πλωτών σεμιναρίων με ποσό 250.000 ευρώ,αλλά η νέα διοίκηση της Περιφέρειας δεν προχώρησε σε αυτήν τη δράση, την ακύρωσε και δεν προγραμμάτισε τίποτα. Αντίθετα, η Κυβέρνηση από τις 4 του Οκτώβρη αδράνησε σε προκλητικό βαθμό, ενώ σε όλες τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες αγνόησε τη νησιωτικότητα και δεν στήριξε τον Τουρισμό. Ενδεικτικά θα αναφέρω:

--- Όλο αυτόν τον καιρό δεν είχε ορίσει νέα διοίκηση στην ΕΤΑ (το έκανε μόλις πριν δέκα μέρες) με αποτέλεσμα να μην έχουν προχωρήσει οι μισθώσεις των παραλιών που ανήκουν στην ΕΤΑ και να μην μπορούν να προχωρήσουν οι Δήμοι και οι ιδιώτες στην αξιοποίηση τους και την παροχή υπηρεσιών προς τους τουρίστες. Μόνο στην παραλία στο Δήμο Ιαλυσού εξυπηρετούνται πάνω από 35.000 κλίνες. Με την καθυστέρηση αυτή δυσκολεύετε ακόμη και την προώθηση του συνεδριακού τουρισμού στη Ρόδο.

--- Όλον αυτόν τον καιρό δεν υπήρξε καμιά στήριξη της τουριστικής προβολής των Δωδεκανήσων από την Κυβέρνηση. Ο πρωτοποριακός ΠΡΟΤΟΥΡ, αποτέλεσμα της τουριστικής κουλτούρας της Αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας, δεν έχει καμία οικονομική στήριξη. Τα επιχειρήματα περί προβολής μέσω Διαδικτύου και μόνο, φανερώνει μια προσέγγιση που ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα. Καμιά προωθητική παρέμβαση δεν έχει γίνει προς τις αγορές της Γερμανίας και της Αγγλίας, όπως σας έχουν ενημερώσει και διαμαρτυρηθεί οι τουριστικοί παράγοντες της Ρόδου και της Δωδεακανήσου.

--- Δεν υπάρχει, ούτε καν έχει ανακοινωθεί ολοκληρωμένο σχέδιο για τις τουριστικές υποδομές στη Ρόδο. Τι θα γίνει, για παράδειγμα, με το γκολφ Αφάντου; Τι θα γίνει με τον ιαματικό τουρισμό; Οι πηγές της Καλλιθέας είναι πιστοποιημένες. Θα προχωρήσετε σε κεντρικό επίπεδο στην προβολή τους; ·

--- Δεν έχει γίνει τίποτα για την απλοποίηση τουκαθεστώτος σε ότι αφορά τα θαλάσσια σπορ, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες. Οι επιχειρηματίες του είδους παραπέμπονται από τον Άννα στον Καϊάφα. Με τη γραφειοκρατία αδυνατούν να προχωρήσουν στις απαραίτητεςεπενδύσεις.

--- Ακόμα πρέπει να αποσαφηνιστεί το καθεστώς στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, μέρος που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά την τουριστική περίοδο.

Κύριε Πρόεδρε! Λόγω χρόνου, δεν θα αναφερθώ και στην πολιτική της Κυβέρνησης για την Ακτοπλοΐα, άλλωστε δεν είναι της αρμοδιότητας του κ.Υπουργού, ή στο πάγωμα κάθε αναπτυξιακής δράσης για τον Τουρισμό. Θα πω μόνο πως, η εφαρμογή αξιόπιστης και σωστά σχεδιασμένης τουριστικής πολιτικής, ειδικά στα Δωδεκάνησα και γενικά στο νησιωτικό χώρο, δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την ευρύτερη πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική της δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια των Δωδεκανήσιων, αλλά θα έλεγα και των υπόλοιπων Ελλήνων, να προβάλλουν και να προωθήσουν το τουριστικό προϊόντους, σε ένα κατεξοχήν ανταγωνιστικό, παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον".

Δεν υπάρχουν σχόλια: