Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Ρόδο για την Παλιά Πόλη


Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ανακοινώθηκαν για την Παλιά Πόλη της Ρόδου. Πιο συγκεκριμένα:

Οι πύλες που εξυπηρετούν τις γειτονιές θα είναι διπλής κατεύθυνσης πράγμα που ήδη στην πράξη, παρά τις απαγορεύσεις, εφαρμόζεται και λειτουργούν ως είσοδοι και έξοδοι της Μ.Π.. Η ρύθμιση αυτή σε συνδυασμό με καθιέρωση ορισμένων κύριων δρόμων της Μ.Π. ή τμημάτων τους ως διπλής κατεύθυνσης, (π.χ. τμήματα της Ιπποδάμου και Πυθαγόρα) ,περιορίζει τις διαδρομές και αποθαρρύνει τις διαμπερείς κινήσεις και τις εξόδους μέσω του κέντρου της Μεσαιωνικής Πόλης ( κυκλοφορία οχημάτων ).

Κατ’ αρχή καταργείται η διάκριση των κινήσεων μεταξύ θερινής και χειμερινής περιόδου, πλην ελαχίστων μεταβολών τον χειμώνα υπέρ των κατοίκων. Η βασική μεταβολή σε σχέση με τον προηγούμενο Κανονισμό είναι η ελεύθερη κυκλοφορία των οχημάτων των κατοίκων για όλο το 24 ωρο και για όλο το χρόνο με είσοδο και έξοδο από συγκεκριμένες πύλες οι οποίες θα αναγράφονται στα σήματα, που θα τους παραχωρούνται ανάλογα με τον τόπο κατοικίας. Προς τούτο η Μ.Π. διαχωρίζεται σε 4 ζώνες κατοικίας: Αγ. Παντελεήμονα - Αγ. Φανουρίου - Ιπποδάμου και Ρολόϊ.

Εξαιρούνται ως προς το ωράριο οι κάτοικοι της περιοχής Ρολόϊ, Μενεκλέους, Πλ. Αθηνάς και Πλ. Εβρ. Μαρτύρων οι οποίοι εισέρχονται και εξέρχονται μέσω ορισμένων δρόμων και με συγκεκριμένα ωράρια , όπως αναφέρεται αναλυτικά στον Κανονισμό, προκειμένου αφενός να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των περιοχών αυτών και αφ’ετέρου οι οχλήσεις στο κέντρο της Παλιάς Πόλης να είναι ελαχιστοποιημένες.

Το ειδικό σήμα χορηγείται για 2 χρόνια αντί του ενός ( για αποφυγή ταλαιπωρίας των κατοίκων ) και θα αφορά ένα αυτοκίνητο και ένα δίκυκλο ανά άτομο , που είναι πραγματικά κάτοικος της Μ.Π. Επίσης ειδικό σήμα θα χορηγείται και σε επαγγελματικά οχήματα που εξυπηρετούν εργαστήρια που είναι εγκατεστημένα στις περιοχές κατοικίας. Τα Δημοτικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα επιτρέπεται να κινούνται όλο το 24 ωρο, όλο το χρόνο. Τα οχήματα της ΕΛΑΣ , Δημ. Αστυνομίας θα εισέρχονται μόνο σε περίπτωση έκτακτων αναγκών ( όχι για περιπολία, η οποία θα γίνεται πεζή), ενώ τα ταξί και ΙΧ που μεταφέρουν ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους κ.λ.π. θα πάψουν να εισέρχονται στη Μ.Π. όταν τεθούν σε λειτουργία τα δημοτικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Με δεδομένη την συχνή παρουσία τουριστών και κατά τη χειμερινή περίοδο (κρουαζιερόπλοια) κρίθηκε αναγκαία η επέκταση των περιορισμών της θερινής περιόδου και κατά το χειμώνα.

Για τους κατοίκους και μόνο των περιοχών Ρολόϊ, Μενεκλέους, Πλ. Αθηνάς και Πλ. Εβρ. Μαρτύρων θα είναι εφικτή η κίνηση κατά τη χειμερινή περίοδο από το απόγευμα . Η στάθμευση στην Πλ. Κλεοβούλου περιορίζεται σε 25 (από 40) προς την πλευρά του σχολείου ( Θα τεθούν εμπόδια με μεγάλες γλάστρες και κολωνάκια στην υπόλοιπη πλατεία). Η μείωση αυτή, που είναι αναγκαία για την αναβάθμιση του χώρου μπροστά στο Μέγαρο των Ιπποτών, αναπληρώνεται με περισσότερες θέσεις στην Ακτή Σαχτούρη, την Πλ. Σύμης και την οδό Ελ. Βενιζέλου . Στην Πλ. Πεισιρόδου 50 θέσεις διατίθενται στους κατοίκους αντί των 90 του ισχύοντος Κανονισμού λόγω μειωμένης ζήτησης. Οι λοιπές θέσεις διατίθενται για στάθμευση με κάρτα δίμηνης διάρκειας και με ανάλογο τέλος. Στην οδό Φιλελλήνων οι θέσεις τριπλασιάζονται υπέρ των κατοίκων. (όλος ο δρόμος).

Στην ελεγχόμενη στάθμευση επισκεπτών προστίθεται ο χώρος της Κολώνας ( έξω από το λιμάνι, που ήδη χρησιμοποιείται ) με 60 θέσεις , ενώ μειώνονται στις 40 (από 55 ) οι διατιθέμενες θέσεις στην ακτή Σαχτούρη, λόγω διάθεσης μέρους του χώρου στους κατοίκους. Τα οχήματα τροφοδοσίας επιτρέπεται να κάνουν στάση ή ολιγόλεπτη στάθμευση στο χώρο εξυπηρέτησης , εφ’ όσον δεν παρεμποδίζουν την κυκλοφορία.

Για να μην επιβαρύνεται το κέντρο προβλέπεται η απαγόρευση διέλευσης από τις περιοχές κατοικίας προς το κέντρο από τις 9:30 π.μ. μέχρι τις 6:00 π.μ. της επόμενης. Νέα ρύθμιση επίσης αποτελεί η πρόβλεψη χορήγησης άδειας διέλευσης, στις εργάσιμες ώρες, σε οχήματα συνεργείων που εκτελούν οικοδομικές εργασίες. Θα πρέπει προς τούτο να ενημερώνεται η Δημοτική Αστυνομία με την προσκόμιση της σχετικής άδειας ή έγκρισης που θα προμηθεύεται μόνο από το γραφείο του Αντιδημάρχου Μ.Πόλης.

Στο κέντρο ο χρόνος εισόδου – εξόδου των συνεργείων περιορίζεται για το καλοκαίρι μέχρι τις 9:00π.μ. και 9:30 αντίστοιχα, ενώ το χειμώνα επεκτείνεται για όλες τις εργάσιμες ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: