Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων


Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων σήμερα. Καθιερώθηκε στις 26 Ιουνίου 1998.
Το Διεθνές Συμβούλιο κατά των Βασανιστηρίων, με συμβουλευτικό στάτους στον ΟΗΕ, εδρεύει στην Κοπεγχάγη και επιχορηγείται από την Ε.Ε. και τη δανέζικη κυβέρνηση. Ασκεί το έργο του μέσω του δικτύου των 200 Κέντρων Περίθαλψης και Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, το 1984 υπογράφηκε και το 1987 τέθηκε σε ισχύ, η Διεθνής Σύμβαση για την άμεση κατάργηση των βασανιστηρίων σ' όλον τον κόσμο, επίτευγμα όπου η χώρα μας έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Ήδη, με τον «Νόμο Μαγκάκη», τα βασανιστήρια είχαν περάσει ως ιδιώνυμο αδίκημα στην εθνική μας νομοθεσία, λόγω και της δικτατορίας.

Οι οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς Συμβουλίου αποκατάστασης για τα θύματα και τη Διεθνή Αμνηστία βασανιστηρίων, έχουν διαδραματίσει έναν ενεργό ρόλο στην οργάνωση των εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο για να προωθήσουν την ημέρα. Διάφορες δραστηριότητες όπως εκθέσεις φωτογραφιών η διανομή αφισών και άλλου υλικού σχετικά με τα ανθρώπινα βασανιστήρια , δοιργανώνονται αυτή την ημέρα.

Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει τις κυβερνήσεις και τις οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο να αξιοποιήσουν αυτήν την ημέρα για να θέσουν τέρμα μια για πάντα στα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση. Η οργάνωση καλεί τις ΗΠΑ να ανοίξουν τον δρόμο, θεσπίζοντας πλήρη ανεξάρτητη έρευνα για τις πολιτικές και πρακτικές κράτησης και ανάκρισης των ΗΠΑ ανά τον κόσμο.

Τα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας παγκοσμίως τιμούν την 26η Ιουνίου με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων γράφοντας επιστολές στον Πρόεδρο Ομπάμα και τις πρεσβείες των ΗΠΑ, καταγράφοντας δηλώσεις κατά των βασανιστηρίων, πραγματοποιώντας ολονυκτίες και συλλέγοντας υπογραφές σε σειρά εκδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: