Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Φεστιβάλ κινηματογράφου στην Τσεχία


Αυτό το καλοκαίρι η Τσεχία ζωντανεύει με τις κινηματογραφικές ταινίες. Λάτρεις και αστέρες θα συγκεντρωθούν στο κοσμοπολίτικο Karlovy Vary να απολαύσουν τις προβολές και ευχάριστους περιπάτους στην πόλη.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβυ Βάρυ, 2 – 10 Ιουλίου 2010.

Πρόκειται για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το μόνο Α’ κατηγορίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. (Φεστιβάλ Α’ κατηγορίας φιλοξενούνται, επίσης, στις Κάννες, Βερολίνο, Βενετία και Τόκυο). Κάθε χρόνο, το φεστιβάλ φιλοξενεί πάνω από 200 νέες ταινίες από όλο τον κόσμο. Αυστηρές προδιαγραφές και κανόνες τηρούνται για τον Διεθνή Διαγωνισμό Κινηματογράφου του φεστιβάλ. Με παγκόσμιες, διεθνείς και Ευρωπαϊκές πρεμιέρες αυτό το τμήμα του φεστιβάλ παρουσιάζει τα έργα διάσημων παραγωγών καθώς και ταλαντούχων νέων σκηνοθετών. Οι διοργανωτές επιβεβαίωσαν κάποιους από τους τίτλους του διαγωνισμού.

Ο Πολωνός σκηνοθέτης ντοκυμαντέρ και διάσημος θεατρικός συγγραφέας Pawel Sala το πρώτο του έργο με τίτλο Μητέρα Τερέζα των Γατών (Matka Teresa od kotow). Άλλοι διαγωνιζόμενοι είναι το ψυχολογικό δράμα-θρίλερ Το Γλυκό Κακό (L’ enfance du mal) – το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Olivier Coussemacq καθώς και η νέα ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ Jan Sverak, Kooky (Kuky se vraci). Στα πλαίσια του σύγχρονου Τσέχικου κινηματογράφου, αυτή η ταινία είναι μοναδική για τον αφύσικο, σύγχρονο συνδυασμό της ηθοποιίας και του animation.

Άλλες κατηγορίες του φεστιβάλ είναι Ντοκυμαντέρ, Ανατολικά της Δύσης – Ταινίες σε Διαγωνισμό. Επιπρόσθετα, το Διεθνές Φεστιβάλ φιλοξενεί εφέτος μία επιλογή Βελγικών ταινιών συμπεριλαμβανομένων της σαρδόνιας κωμωδίας Οι Άτυχοι (De Halaasheid der dingen) του Felix Van Groeningen, που εκπροσώπησε το Βέλγιο στα βραβεία Όσκαρ.
Η Κρυστάλλινη Σφαίρα για την Εξαίρετη Συνεισφορά του στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο θα δοθεί στον σκηνοθέτη Juraj Herz, έναν παραγωγό που κινηματογράφησε περισσότερες από 25 ταινίες στην καριέρα του, πολλές από τις οποίες απέσπασαν βραβεία σε σημαντικά φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ, που φέτος κλείνει 45 χρόνια λαμπρής πορείας, θα φιλοξενήσει αστέρες του παγκόσμιου κινηματογραφικού στερεώματος. Τα τελευταία χρόνια επισκέφθηκαν το φεστιβάλ διάσημοι ηθοποιοί όπως ο Sean Connery, Nastassja Kinski, Keira Knightley και Elijah Wood.

Για περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του

Θερινή Σχολή Κινηματογράφου Uherske Hradiste, 23 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 2010

Κάθε χρόνο χιλιάδες θεατές συρρέουν στο μη-ανταγωνιστικό φεστιβάλ κινηματογράφου. Για 10 ημέρες προβάλλονται περίπου 400 ταινίες διαφόρων κατηγοριών σε 9 αίθουσες και 2 θερινά σινεμά. Φέτος, για 36η χρονιά, τα δύο κύρια θέματα του φεστιβάλ είναι η Ιρλανδία και ο Σύγχρονος Λατινοαμερικάνικος Κινηματογράφος. Το πρόγραμμα των προβολών εμπλουτίζεται ακόμα περισσότερο με κονσέρτα, θεατρικές παραστάσεις και πάρτυ με DJs.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα

Γιορτή Κινηματογράφου στο Ποτάμι Πίσεκ, 30 Ιουλίου – 7 Αυγούστου 2010

Για δεύτερη χρονιά, το φεστιβάλ θα προβάλλει 150 ταινίες και θα προσκαλέσει 100 διάσημους σκηνοθέτες. Θα προσελκύει θεατές με τρεις κύκλους: Ιστορία του Γαλλικού Κινηματογράφου από το Βουβό Ξεκίνημα μέχρι Σήμερα, Belle Epoque (1870-1914), που αποτελεί μία βόλτα στην σύγχρονη αναγέννηση και ο Πολωνικός Κινηματογράφος του Ηθικού Άγχους. Θα λάβουν χώρα, επίσης, πολλές συζητήσεις με καλεσμένους διεθνούς βεληνεκούς και τρισδιάστατες παρουσιάσεις, ενώ το βράδυ οι επισκέπτες θα απολαύσουν κονσέρτα.

Άλλα φεστιβάλ κινηματογράφου στην Τσεχία:
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Ταινίες Τουριστικού Περιεχομένου TOURFILM, Κάρλοβυ Βάρυ, 6-8 Οκτωβρίου 2010,

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
της Jihlava, Jihlava, 26-31 Οκτωβρίου 2010,

Δεν υπάρχουν σχόλια: