Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Το Άγαλμα που φωτίζει τον κόσμο


Σαν σήμερα, το 1885, το «Άγαλμα της Ελευθερίας», δώρο των Γάλλων προς τους Αμερικανούς, φθάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο στον κόσμο, οφείλει την ύπαρξή του στον γάλλο ιστορικό Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, που πρότεινε την κατασκευή του μετά τον αμερικανικό εμφύλιο, προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας. Το 1874, ο Φρεντερίκ Μπαρτολντί, έμπειρος γλύπτης σε κατασκευές μνημείων, άρχισε να εργάζεται στο Παρίσι με τη χρηματοδότηση ενός γαλλοαμερικανικού ιδρύματος, ενώ τη στατική δομή του μελέτησε ο Γκιστάβ Άιφελ. Δέκα χρόνια αργότερα, το άγαλμα ολοκληρώθηκε και στη συνέχεια αποσυναρμολογήθηκε σε 350 κομμάτια για να σταλεί ατμοπλοϊκώς στη Νέα Υόρκη, όπου τοποθετήθηκε -κατόπιν απόφασης του αμερικάνικου κογκρέσου- στην είσοδο του λιμανιού, στη νησίδα Μπελντόε, που σήμερα ονομάζεται Λίμπερτι Άιλαντ. Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 28 Οκτωβρίου του 1886.

Μέχρι το 1902 λειτούργησε και ως κανονικός φάρος. Η δάδα του έχει αλλαχτεί κι έχει αντικατασταθεί με καινούργια από πλατίνα κι έχει ενισχυθεί με τεχνιτό φωτισμό. Η πραγματική δάδα βρίσκεται στο μουσείο. Μετά τα γεγονότα της 9ης Σεπτεμβρίου, οι έλεγχοι στους επισκέπτες του αγάλματος πολλαπλασιάστηκαν κι απογορεύτηκε η είσοδος σ’ αυτό.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας, βρίσκεται στον κατάλογο της UNESCO από το 1984. Ζυγίζει 225 τόνους και καλύπτεται από ένα περίβλημα χαλκού. Το ύψος του χωρίς τη βάση είναι 46,5 μέτρα, ενώ με τη βάση διπλασιάζεται. Στο εσωτερικό του, 168 σκαλιά επιτρέπουν την άνοδο στο κεφάλι και άλλα 54 στο χέρι, που κρατάει τον πυρσό. Από το 1972 η βάση του Αγάλματος της Ελευθερίας φιλοξενεί το Μουσείο Μετανάστευσης, αφιερωμένο στην ιστορία της μετανάστευσης στις ΗΠΑ.

Δίδυμο άγαλμα υπάρχει στις όχθες του Σηκουάνα και κοιτάζει προς τη μεριά της Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: