Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Στο Αφγανιστάν το όπιο σκοτώνει περισσότερους από τον πόλεμο.


Πολλαπλάσιους νεκρούς από την κατανάλωση οπίου αφγανικής παραγωγής θρηνούν οι Δυτικοί στις χώρες τους, συγκριτικά με τις ΝΑΤΟϊκές απώλειες στον πόλεμο του Αφγανιστάν και όσο αγνοείται το οικοδόμημα καλλιέργειας, διανομής και εξαγωγής της ναρκωτικής ουσίας οι Ταλιμπάν διασφαλίζουν τη διαρκή χρηματοδότηση και βελτίωση της πολεμικής μηχανής τους.

Ο μεγάλος αριθμός θανάτων στρατιωτών του ΝΑΤΟ και της Διεθνούς δύναμης, αποδίδεται στη σφοδρότητα των συγκρούσεων σε όλο το Αφγανιστάν με τις δυνάμεις των Ταλιμπάν.

Οι σκληρότερες μάχες διεξάγονται στην επαρχία Χελμάντ η οποία ελέγχεται από τους Ταλιμπαν και θεωρείτε ένα από τα κέντρα καλλιέργειας οπίου. Σύμφωνα με κύκλους του ΝΑΤΟ και της Διεθνούς Δύναμης, μόνο σ’ ένα μήνα σκοτώνονται περίπου 50 στρατιώτες ΝΑΤΟ διαφόρων εθνικοτήτων.

Διαθέτοντας το 92% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου, το Αφγανιστάν χρηματοδοτεί με περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια αντάρτες και εγκληματικές οργανώσεις, που δρουν κυρίως στην κεντρική Ασία, τη Ρωσία και τα Βαλκάνια.

Ανατριχιαστικά στοιχεία για τη βιομηχανία του αφγανικού οπίου και τις συνέπειες της ανεμπόδιστης λειτουργίας της περιλαμβάνει έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών κατά των Ναρκωτικών και το Έγκλημα (UNODC).

15 εκατομμύρια τοξικομανείς καταναλώνουν όπιο, με αποτέλεσμα να σημειώνονται περίπου 100.000 θάνατοι κάθε χρόνο, ενώ έχει επιδεινωθεί και η εξάπλωση του ιού του AIDS. "Η κατάσχεση του αφγανικού οποίου εδώ ή εκεί όπου παράγεται είναι πολύ πιο αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή από το να κάνουμε το ίδιο εδώ ή οπουδήποτε αλλού καταναλώνεται", σημείωσε ο γενικός διευθυντής του UNODC.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ετήσιος αριθμός των θυμάτων του οπίου στις χώρες του ΝΑΤΟ (10.000 θάνατοι) είναι πέντε φορές μεγαλύτερος από αυτόν που έχει καταγραφεί κατά τα οκτώ έτη του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Σχετικό με το θέμα βίντεο υπάρχει σ' αυτόν τον σύνδεσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια: