Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Σε οδό Καβάφη μετονομάζεται δρόμος στην Αλεξάνδρεια






Το όνομα του Κωνσταντίνου Καβάφη θα πάρει η οδός που περνά μπροστά από το σπίτι του ποιητή, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η επίσημη τελετή μετονομασίας της οδού, από "Σαρμ Ελ Σεΐχ" σε "Κωνσταντίνου Καβάφη", θα γίνει στις 10 Φεβρουαρίου. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της ελληνικής κοινότητας της Αλεξάνδρειας, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.
Το σπίτι βρίσκεται στην πρώην οδό Λέψιους, στον αρ. 10, 2 ος όροφος, που έμεινε ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης από το 1908 μέχρι το θάνατό του το 1933.
Τιμήθηκε ως ο καλύτερος του αιώνα, δηλαδή θεωρείται ανώτερος από τους δύο νομπελίστες μας. Στο σπίτι του οι επισκέπτες μπορούν ν' ακούν απαγγελίες ποιημάτων του («Μη μόνον, όσα βλέπετε πιστεύετε. Των ποιητών το βλέμμα είναι οξύτερον»), να δουν φωτογραφίες από τη ζωή του, τη διαθήκη του, το υπνοδωμάτιο και το γραφείο του. Μία αίθουσα του σπιτιού είναι αφιερωμένη στον Στρατή Τσίρκα.
Η Αλεξάνδρεια είναι μια πόλη θρύλος, που ο κάθε Ελληνας τη θεωρεί δική του καθώς βλέπει το όνομα της στην πύλη εισόδου με την ελληνική επιγραφή «Α Λ Ε Ξ Α Ν Δ Ρ Ε Ι Α». Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι οι αρχαιοελληνικοί κίονες στα διόδια, αλλά και τα δύο αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρίσκονται το ένα στην πιο κεντρική πλατεία, στην περιοχή Μπάμπ Σάρκυ και το άλλο έξω από τη Βιβλιοθήκη.
Μια πόλη που ίδρυσε ένας θρύλος, ο Μεγαλέξαντρος. Ένας τόπος που ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο. Αυτή την ξεπεσμένη αριστοκράτισσα με τις ελληνικές καταβολές την επισκέπτομαι τέσσερα χρόνια συνέχεια. Είχα την ευκαιρία να δω και να ξαναδώ τα μνημεία της, τους ανθρώπους της, κυρίως τους Έλληνες που η τύχη τους όρισε να «φυλάττουν Θερμοπύλες» της ελληνικότητας και της ορθοδοξίας.
Στη φωτογραφίες η ελληνική επιγραφή «Α Λ Ε Ξ Α Ν Δ Ρ Ε Ι Α» στην είσοδο της πόλης και ο Χρ. Μυστιλιάδης στο υπνοδωμάτιο στο σπίτι του Καβάφη.
Δείτε εδώ, βίντεο από την επίσκεψή μας στην Αλεξάνδρεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: