Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2010

"Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε..."


Στον Ιορδάνη ποταμό έγινε σαν σήμερα η βάπτιση του Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Το σημείο που έγινε αυτό το γεγονός τοποθετείται σ' ένα στένωμα του ποταμού το Βηθαβαρά, όπου γίνονταν και άλλες βαπτίσεις από τον Πρόδρομο.

Αναφέρεται ότι, όταν ο Χριστός βρισκόταν μέσα στον ποταμό, το Άγιο Πνεύμα εμφανίστηκε με τη μορφή λευκού περιστεριού, ενώ ταυτόχρονα ακουγόταν η φωνή του Πατέρα. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος η Εκκλησία μας γιορτάζει τη βάπτιση στις 6 Ιανουαρίου (Θεοφάνεια), όπου επικρατεί και η συνήθεια αγιασμού των νερών.


Οι πηγές του Ιορδάνη βρίσκονται στην Παλαιστίνη, στο δυτικό μέρος του όρους Ερμών (Αντιλίβανος). Ο ποταμός ακολουθεί ορμητική πορεία 360 χιλιομέτρων, για να χυθεί στη Νεκρή θάλασσα. Σχηματίζεται από τρεις παραπόταμους του, το Μουαγέτ Χασπέγια, τον Μπανίγια και τον Νταν. Διασχίζει την περιοχή του Μπαχρ-Ελ-Χούλα και κατόπιν συναντά τη λίμνη Τιβεριάδα (Γεννησαρέτ), αποτελεί για ένα διάστημα σύνορο του Ισραήλ και της Ιορδανίας και με πολλούς ελιγμούς, χύνεται στη Νεκρά Θάλασσα.


Το σημείο των εκβολών του βρίσκεται 400 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ο ρους του είναι ορμητικός. Το γεγονός αυτό, δηλαδή ότι ο ποταμός κατεβαίνει με ρυθμό 6-7 μ. το χιλιόμετρο χάρισε και στο ποτάμι το όνομά του. Το όνομα Ιορδάνης προέρχεται από το εβραϊκό Γιαρδεϊν, που σημαίνει ορμητική ροή.


Το νερό του είναι αλμυρό, χλιαρό και κιτρινωπό από τα χώματα που παρασύρει, γεγονός που δε στερεί όμως από τον ποταμό τη δυνατότητα να τρέφει μεγάλο αριθμό ψαριών. Άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα του ποταμού είναι η διπλή κοίτη του. Η πρώτη, με πλάτος 30 μ., βρίσκεται στο βάθος της δεύτερης, που έχει πλάτος 2 χλμ. Οι δύο αυτές κοίτες εφοδιάζουν καθημερινά τη Νεκρή θάλασσα με 6 εκατομ. περίπου τόνους νερό.

Εδώ, σχετικό βίντεο του enlefkotv

Δεν υπάρχουν σχόλια: