Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009

Δυσλειτουργεί ο τομέας υγείας στα Δωδεκάνησα


Η κρίσιμη κατάσταση του τομέα της υγείας στα Δωδεκάνησα συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα (Πέμπτη) το πρωί με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Δωδεκανήσου καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, στην Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ο κ. Κρεμαστινός περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Δωδεκανήσων - κυρίως των μικρών νησιών - όταν παρουσιάζουν προβλήματα υγείας. Υποστήριξε ότι η δυσλειτουργία του τομέα υγείας στον Νομό, εξαιτίας κυρίως της διακυβέρνησης της χώρας την τελευταία 5ετία, ευθύνεται που χάνονται ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, καταρρακώνει καθημερινά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εκθέτει τη χώρα και έξω από τα σύνορά της, δεδομένου ότι νησιά όπως η Ρόδος και Κως είναι από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Για τους λόγους αυτούς ο κ. Κρεμαστινός ζήτησε από την Υπουργό να θέσει σε προτεραιότητα την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στα Δωδεκάνησα.

Από την πλευρά της η Υπουργός, αφού συμφώνησε στην περιγραφή της κατάστασης από τον κ. Κρεμαστινό, δεσμεύθηκε ότι τα πρώτα σημάδια βελτίωσης στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στη Δωδεκάνησο θα γίνουν ορατά από τους πρώτους ήδη μήνες του 2010, αρχής γενομένης με τις προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού που θα προχωρήσουν άμεσα.

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης του κ. Κρεμαστινού είχε ως εξής:

«Κυρία Υπουργέ,

Η τελευταία 5ετία απαξίωσε κάθε θετική προσπάθεια που είχε γίνει από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της υγείας και οδήγησε στην πλήρη διάλυση του ΕΣΥ. Πουθενά αλλού στη χώρα ίσως αυτό δεν είναι τόσο ανάγλυφο όσο στα Δωδεκάνησα.
Οι Δωδεκανήσιοι σήμερα αναγκάζονται να καταφύγουν σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας για να επιλύσουν τα προβλήματα υγείας τους (Κρήτη, Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη). Το νοσοκομείο της Ρόδου αδυνατεί να αντιμετωπίσει το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, πρώτη αιτία θανάτου του πληθυσμού, αφού δεν διαθέτει αιμοδυναμικό εργαστήριο. Αλλά ούτε ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα διαθέτει, με αποτέλεσμα οι καρκινοπαθείς να μεταβαίνουν για ημέρες ή και μήνες στην Αθήνα για τις χημειοθεραπείες τους. Το αρμόδιο ΠΕΣΥ καταργήθηκε. Η τηλεϊατρική που εξυπηρετούσε τα μικρά νησιά εγκαταλείφθηκε. Το ελικόπτερο-μονάδα για τη μεταφορά ασθενών από τα μικρά νησιά στη Ρόδο χρησιμοποιείται και για διασώσεις, δηλ. δεν μεταφέρει αποκλειστικά αρρώστους αλλά όταν υπάρχει πρόβλημα διάσωσης ενεργοποιείται προς τη διάσωση, γεγονός που το καθιστά ανεπαρκές. Η μονάδα τεχνητού νεφρού στη Λέρο ακόμα δεν λειτουργεί.

Ερωτάται η κ. Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

1. Πώς σκέπτεται να αναβαθμίσει τα νοσοκομεία Ρόδου, Κω, Λέρου και Καλύμνου.
2. Εάν στο πρόγραμμα αναπτύξεως νοσοκομειακών μονάδων θα εντάξει τα Νοσοκομεία Κω και Καρπάθου, με άμεση αναβάθμιση του Κ.Υ. της Καρπάθου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: