Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Ελσίνκι, η κόρη της Βαλτικής


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφασίζουν να γνωρίσουν από κοντά τη μακρινή Φινλανδία και να φτάσουν στον Αρκτικό Κύκλο, όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν συχνά τους μείον τριάντα βαθμούς. Όσοι ξεκινούν να δουν τη χώρα των Πάγων είναι πραγματικά τυχεροί, αφού ζουν από κοντά την απεραντοσύνη της φύσης και το μεγαλείο της.

Φινλανδία, η έβδομη χώρα της Ευρώπης (μετά τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία , την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Γερμανία).

... Έκταση 388.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

... 4.600 χλμ. ακτογραμμές.

... 177.888 λίμνες.

... 179.584 νησιά.

... 5.147.000 κάτοικοι.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κατοικεί στο Ελσίνκι με 539.000 κατοίκους στο κέντρο της και 1.000.000 στη μητροπολιτική περιοχή. Την πρωτεύουσα της χώρας μπορεί κανείς να τη διασχίσει εύκολα και γρήγορα με το τραμ, το αυτοκίνητο η και με τα πόδια. Η αρχιτεκτονική πολυμορφία της πόλης, δείγμα μιας ιστορίας με πολλές επιδράσεις και επιρροές, θα σας εντυπωσιάσει. Οι πλατείες της Γερουσίας, της Αγοράς με τη φρέσκια πραμάτεια της λαϊκής και η Εσπλανάντι είναι το τρίπτυχο γύρω από το οποίο κινείται η ζωή και οι μνήμες της.

Ο ελληνορθόδοξος ναός του Ουσπένσκι, στο λόφο δίπλα από το λιμάνι, κόκκινος και καμαρωτός, αποτελεί το έμβλημα του Ελσίνκι. Πολύ κοντά απλώνονται όλα τα κτίρια κλασσικού ρυθμού που έχτισαν οι τσάροι της Ρωσίας, όταν κατείχαν τη χώρα ως δουκάτο, μέχρι τις αρχές του αιώνα. Μπροστά στο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου στήνεται το παζάρι με τις αντίκες.

Στο μνημείο του Σιμπέλιους (φωτό αριστερά), εθνικού μουσουργού των Φινλανδών υπάρχει πάρκο με το όνομά του, όπου το πράσινο αποπνέει τη μοναδική ηρεμία της φύσης. Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός, σε εκλεκτικό ρυθμό της δεκαετίας του ’20, θυμίζει σκηνικό χολιγουντιανής ταινίας. Η κυκλική εκκλησία Τεμπελιάουκιο, είναι κατασκευασμένη στην καρδιά ενός γρανιτένιου βράχου, έχει τέλεια ακουστική.

Δίπλα από το περίπλοκο κτίριο Φινλάντια Χόλλ βρίσκεται το πιο καινούργιο απόκτημα της πόλης, το Κιάσμα. Πρόκειται για ένα 5όροφο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, όπου ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει στις εκθέσεις ειδικούς και να συζητήσει μαζί τους. Το χιόνι και το κρύο δεν πτοεί καθόλου τους κατοίκους και τα εισιτήρια για παραστάσεις και συναυλίες εξαφανίζονται γρήγορα. Οι Φινλανδοί διαθέτουν κλασική παιδεία και είναι περήφανοι για τη τζαζ σκηνή τους . Το φεστιβάλ στο Πόρι είναι από τα πιο σημαντικά της Ευρώπης.

Μη παραλείψετε να πιείτε καφέ η να φάτε στο Κάπελι, παλιό καφενείο - ρέστοραν και να φωτογραφίσετε το Σουηδικό Θέατρο (1827). Η Καταγιανόκα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες γωνιές της πόλης με τα παλιά εργοστασιακά συγκροτήματα που τώρα έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία, ρέστοραν, καφέ και μπαρ. Για να συμπληρώσετε την εικόνα επισκεφθείτε την αριστοκρατική συνοικία Καϊβοπουίστο .

Για να καταλάβετε το πάθος που έχουν για το ποτό οι Φινλανδοί τουρίστες που έρχονται στα ελληνικά νησιά θα πρέπει να ζήσετε την ισχύουσα στη χώρα τους σκανδιναβική υστερία κατά του αλκοόλ. Δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί κάποιος με το ποτό στο χέρι, ούτε καν από τραπέζι σε τραπέζι. Όσο για τις τιμές είναι παραφουσκωμένες από φόρους. Παρ όλα αυτά με τα πρώτα χιόνια τα σπίτια γεμίζουν με κοσκενκόρβα (μοιάζει με ρακί) και οι κάτοικοι αρχίζουν την κατανάλωση. Η βότκα Φινλάντια φαίνεται πως είναι περισσότερο εξαγώγιμο προϊόν. Να θυμάστε ότι οι Φινλανδοί τελειώνουν νωρίς τη νύχτα τους και τα εστιατόρια σερβίρουν μέχρι τις 11.

Η γευστική πανδαισία ξεκινάει από τα μαύρα ψωμάκια με διαφορετικές γεύσεις. Για δεύτερο μπορείτε να δοκιμάσετε σούπα σολομού με αρωματικά χόρτα η σούπα ταράνδου που δένει με το κρεμώδες λαπωνικό τυρί. Το κρέας ταράνδου θα το βρείτε στο Pamir, το καλύτερο ρεστοράν στο Ελσίνκι. Τα πιάτα με το ψάρι είναι πολλά. Ιδιαίτερα τη ρέγγα τη τρώνε μαγειρεμένη με πολλούς τρόπους. Το καλύτερο εστιατόριο για ψάρι βρίσκεται στον 9ο όροφο του Ιντερκοντινένταλ - τα σερβίρει πάνω σε εφημερίδες και λαδόκολα. Περίφημα είναι τα μπέρις, μούρα του αρκτικού δάσους, που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, αλλά κυρίως στην παραγωγή ασυνήθιστων λικέρ.

Συνυφασμένη με τον τρόπο ζωής στη Φινλανδία είναι η σάουνα. Σ’ όλη τη χώρα υπάρχουν δύο εκατομμύρια σάουνες. Ακόμα και ο Άγιος Βασίλης, στο χωριό του στο Ροβανιέμι, μετά από ένα κουραστικό ταξίδι απολαμβάνει τη σάουνα. Πρόκειται για τρόπο ζωής, όπου άντρες και γυναίκες συναντώνται για να συζητήσουν θέματα της καθημερινότητας, προβλήματα που τους απασχολούν, να μοιραστούν ένα χαλαρωτικό διάλειμμα.

Με χιονόπτωση που διαρκεί το μισό χρόνο θεωρείται φυσιολογικό τα παιδιά να μαθαίνουν να ισορροπούν σ΄ ένα ζευγάρι σκι. Αξίζει μια επίσκεψη στο πρωτότυπο Μουσείο Σκι, το οποίο είναι το πιο παλιό στο είδος του διεθνώς. Διαθέτει εκθέματα που καλύπτουν περίοδο 4.000 ετών. Ανάμεσα τους τα πρώτα σκι από …ξύλο, τα σκι της βασιλικής οικογένειας, κύπελλα και μετάλλια Νορβηγών ολυμπιονικών.

Όλο και περισσότερους επισκέπτες προσελκύει η λευκή κόρη της Βαλτικής. Η χώρα των λιμνών και των δασών, της άσπιλης φύσης και της σιωπής, του μεσονυκτίου και της σάουνα ζει το χρόνο με δύο χειμώνες. Ο πρώτος μέσα σ’ ένα γαλάζιο φως των άστρων κι ο δεύτερος λουσμένος με άπλετες, λαμπρές ηλιοβολές. Απαράμιλλες εικόνες. Μοιάζει να είναι το τελευταίο εξωτικό κομμάτι της Ευρώπης. Λόγοι αρκετοί για να ετοιμάσει κάποιος τις βαλίτσες του για τη Φινλανδία. Απέχει μόνο 3.30 ώρες από την Αθήνα και έχει ίδια ώρα με την Ελλάδα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Ο Ιούλιος είναι ο πιο ζεστός μήνας με μέση θερμοκρασία 15ο Κελσίου. Το 2002 έφτασε τους 30 βαθμούς!

Γλώσσα: Φινλανδικά και Σουηδικά.

Θρησκεία: Ληθουρανοί και Ορθόδοξοι.

Η νύχτα είναι υποτονική. Το Ελσίνκι έχει τέσσερα γκέϊ μπαρς.

Τα ξενοδοχεία είναι ακριβά, όμως περιέργως οι τιμές σηκώνουν παζάρι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: