Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Μπάνσκο, το χειμερινό θέρετρο των Βορειοελλαδιτών


Το Μπάνσκο είναι το πιο σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο της Ανατολικής Ευρώπης. Το γεγονός ότι το 2008, στα τέλη Φεβρουαρίο, φιλοξένησε τρεις αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου αλπικού σκι γυναικών, αποτελεί άλλη μία απόδειξη για το επίπεδο του χιονοδρομικού και εξηγεί γιατί είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για χειμερινό τουρισμό.

Στα Βουλγαρικά Банско, είναι μια πόλη 9.212 κατοίκων στο όρος Πίριν, σε υψόμετρο 936 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι η πιο σύγχρονη και πιο αναπτυσσόμενη περιοχή της Βουλγαρίας, που συνδυάσει την ομορφιά του βουνού με την αρχιτεκτονική κληρονομιά, γεγονός που την καθιστά ελκυστική χειμώνα – καλοκαίρι.

Συνολικό μήκος των χιονοδρομικών πιστών 65 km
Αρχάριοι – 35 %, ενδιαμέσοι – 40 %, προχωρημένοι– 25 %.

Το Μπάνσκο προσφέρει στους επισκέπτες του μια μοναδική πλαγιά σκι με μήκος χιονοδρόμων16 km, που ξεκινά από Τοδόρκα κορυφή (2600 μ), το υψηλότερο σημείο στο χιονοδρομικό κέντρο και φτάνει στο πρώτο σταθμό ανελκυστήρας – ΓΟΝΔΟΛΑ, που βρίσκεται στους πρόποδες της πόλης. Τα τελευταία 7 χλμ από την πλάγια είναι φωτισμένα και όλος ο εξοπλισμός είναι εφοδιασμένος με μηχανήματα τεχνητού χιονιού, που παρέχουν καταπληκτικές εμπειρίες ακόμα κι όταν ο καιρός είναι ζεστός.
Οι διαχειριστές των ανελκυστήρων και των πλάγιων στο Μπάνσκο φροντίζουν για την άνεση σας με ένα τυπικό ανελκυστήρα με 8 θέσεις. Η εύκολη πρόσβαση σ’ όλους τους ανελκυστήρες γίνεται με τις κάρτες τσιπ που παρέχονται από την Σκι Δατα.
Η άριστη ποιότητα του χιονιού των πλαγιών με μήκος 65 υποστηρίζονται από τα 12 Μηχανήματα Κασμπόρερ. Χιονίζει από το Δεκέμβριο μέχρι το Απρίλιο χάρη στα 40 μηχανήματα τεχνητού χιονιού.
Η περιοχή αυτή έχει δρομολόγια για το διάθλο και σκι-δρόμο.

Η σαιζόν είναι μεγάλη, διαρκεί από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τις 15 Μαΐου, χάρη στους τεχνητούς εκχιονιστές που διατηρούν το χιόνι αφράτο ακόμα κι όταν ο ήλιος καίει. Η χαρά του σκιέρ είναι, αναμφισβήτητα, η νυχτερινή διαδρομή μήκους 7 χιλιομέτρων που ξεκινά από την κορυφή Banderishka polyana και καταλήγει στην πόλη του Bansko. Νυχτερινό σκι μπορείτε να κάνετε και σε αρκετές από τις πίστες, από τις 18.30 έως τις 21.30.

Kατά το καλοκαίρι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για δραστηριότητες στο ύπαιθρο- αναρριίχηση, ιππασία, ψάρεμα, κολύμβηση, ποδηλασία, επίσκεψη μοναστηριών και σε άλλα αξιοθέατα της περιοχής. Οι τιμές είναι ελκυστικές και κυρίως στο φαγητό- όσο κι αν πιεις και γλεντήσεις, δεν θα πληρώσεις πάνω από είκοσι ευρώ.

Πώς θα πάτε:
Κοντινά αεροδρόμια υπάρχουν στη Σόφια και τη Φιλιππούπολη.
Επίσης, υπάρχουν τακτικές γραμμές λεωφορείων από την Σόφια και από το Πλόβδιβ. Με το αυτοκίνητο μιάμιση ώρα απ’ τον Προμαχώνα.
Απόσταση από την Σόφια 160 χλμ
Απόσταση από το Πλόβδιβ 150 χλμ
Απόσταση από την Θεσαλλονίκη 290 χλμ
Απόσταση από την Καβάλα 170 χλμ
Απόσταση από την Δράμα 120 χλμ Μετά από την διοργάνωση του πρώτου φεστιβάλ τζαζ στην πόλη, το Μπάνσκο απέκτησε διεθνές πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Είναι χαρακτηριστικά τα εύσημα του διάσημου Lonely Planet που περιγράφει το Μπάνσκο ως «ηλιόλουστο αν και χιονισμένο, με διαφορά ένα από τα καλύτερα των Βαλκανίων και το μοναδικό που διαθέτει Snowboard Fun Park, για τους λάτρεις του αθλήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: