Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες


Υπολογίζεται ότι περίπου 650 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη πάσχουν από κάποια αναπηρία. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες, βρίσκονται επίσης αντιμέτωπα με το φάσμα της φτώχειας καθώς - σύμφωνα με τον ΟΗΕ -περίπου 20% των πιο φτωχών ανθρώπων του πλανήτη πάσχουν από κάποιο είδος αναπηρίας, ενώ 90% των παιδιών με αναπηρία στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν πηγαίνουν καν στο σχολείο.

"Μία από τις πιο πολυάριθμες και πιο αγνοημένες" ομάδες πληθυσμού είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες τα οποία πέφτουν ευρέως θύματα διάκρισης, ανέφερε η Ανώτατη Επίτροπος του ΟΗΕ Ναβί Πιλάι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία.

Ο κ. Αλ Ταραβνεχ, μέλος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, δήλωσε ότι πρόσφατα του ζητήθηκε σε δύο αεροδρόμια (στην Ιταλία και την Αυστρία) να συμπληρώσει έγγραφο που εγγυάται ότι είναι ικανός να πετάξει με αεροπλάνο.

"Αυτό ήταν ιδιαίτερα ταπεινωτικό" ανέφερε, προσθέτοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις του δήλωσαν ότι αν δεν συμπλήρωνε το έγγραφο, οι αεροπορικές εταιρίες δεν θα τον άφηναν να επιβιβαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: