Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009

Γκερέκου στη Βουλή: 4 νέα προγράμματα για τον τουρισμό

Η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κα. Αντζελα Γκερέκου, σε ομιλία της σήμερα στη Βουλή, κατά συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2010, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Έχετε ήδη ακούσει πιστεύω αρκετές φορές, να μιλάμε για μια κατάσταση υπέρογκων χρεών στον Τουρισμό, τα οποία «κληρονομήσαμε» από την πρώτη κιόλας ημέρα. Και εδώ, οφείλω να το πω ευθέως και χωρίς περιστροφές: ειδικά τον τελευταίο χρόνο, η Κυβέρνηση της ΝΔ αντιλαμβανόμενη πως θα ήταν πλήρως καταδικασμένη από το αποτέλεσμα των επόμενων Εθνικών Εκλογών, σε ότι αφορά τουλάχιστον στον Τουρισμό, κινούνταν με τη λογική του «δεν υπάρχει αύριο – δεν πρόκειται να αφορά εμάς το πρόβλημα». Αυτό αλλιώς λέγεται, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Έχετε ξανακούσει τον αριθμό αλλά αξίζει να τον επαναλάβουμε εδώ: τα χρέη του ΕΟΤ τα οποία παραλάβαμε, υπερβαίνουν τα 120 εκατομμύρια Ευρώ. Και το ποσό αυτό, με βάση τα σημερινά δημοσιονομικά δεδομένα, είναι σχεδόν ασύλληπτο...

Και ερχόμαστε στο ερώτημα του «τι κάνουμε τώρα?». Οι δυνατότητες που έχουμε είναι περιορισμένες και αυτό είναι δεδομένο. Από το ένα μέρος, οφείλουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα για να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα αποπληρωμής των χρεών, ενώ από το άλλο μέρος, οφείλουμε να ξοδέψουμε και φέτος, γιατί είναι προφανές ότι ο Ελληνικός Τουρισμός δεν μπορεί να μείνει με μηδενικές επενδύσεις σε προβολή και ανάπτυξη υποδομών. Πρώτα απ’ όλα λοιπόν, εξορθολογισμός της λειτουργίας όλων των Οργανισμών που σχετίζονται με τον Τουρισμό. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια εξοικονόμησης πόρων και θα τα αξιοποιήσουμε, θέτοντας ως βασική αρχή το «αναμενόμενο ανταποδοτικό όφελος της κάθε επένδυσης» - δηλαδή, να μπορούμε να δικαιολογήσουμε το κάθε Ευρώ που ξοδεύουμε, ως προς τα αποτελέσματα που αναμένουμε να μας αποφέρει στη βελτίωση των μεγεθών του Τουρισμού μας. Δεν πρόκειται πια «να ξοδεύουμε, για να ξοδεύουμε». Οργάνωση, Στοχοθεσία, Έλεγχος και Αποτελεσματικότητα, είναι οι βάσεις στις οποίες θα κινηθούμε. Η ενίσχυση της τουριστικής αγοράς, των επαγγελματιών και των εργαζομένων του χώρου, αποτελεί σταθερή μέριμνά μας.

Σας το ξεκαθαρίζω ότι η ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της κοινωνικής συνοχής αλλά και των κοινωνικών εταίρων.

Τουρισμός όμως, σημαίνει πρώτα απ’ όλα υποδομές. Εδώ ο στόχος μας είναι η πλήρης αξιοποίηση και η επιτάχυνση όλων των προγραμμάτων του Τουριστικού τομέα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ. Συνολικά οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις ανέρχονται σε 596 εκατομμύρια Ευρώ – εκ των οποίων τα 338 περίπου εκ. αφορούν δράσεις ενίσχυσης ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων και 258 εκ. αφορούν δράσεις υποδομών και εκπόνησης μελετών. Θα επιταχύνουμε τα τέσσερα μεγάλα προγράμματα, τον «Πράσινο Τουρισμό», τον «Εναλλακτικό Τουρισμό», το «Συνεργάζομαι και Καινοτομώ στον Τουρισμό» και το «Εκσυγχρονίζομαι στον Τουρισμό», ενώ θα προχωρήσουμε άμεσα με την Κοινωνία της Πληροφορίας και το πρόγραμμα «Κωδικοποίησης της Τουριστικής Νομοθεσίας». Άμεσα επίσης θα προωθήσουμε και το έργο κατασκευής του Διαδικτυακού Πολυθεματικού Χάρτη του Τουρισμού και θα θέσουμε σε λειτουργία το ολοκληρωμένο έργο για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα.

Σε επίπεδο νομοθετικής παραγωγής, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ολοκληρώνουμε την επεξεργασία νομοσχεδίων που αφορούν στον Ιαματικό Τουρισμό, στον Καταδυτικό Τουρισμό, στο Συνεδριακό Τουρισμό και στον Τουρισμό Υπαίθρου και στον Αγροτουρισμό αλλά και μια σειρά μέτρων για τη στήριξη του Θαλάσσιου Τουρισμού".

Δεν υπάρχουν σχόλια: