Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Χριστούγεννα στην Πράγα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς Χριστουγεννιάτικους προορισμούς είνια η Πράγα, η πρωτεύουσα της Τσεχίας. Οι Χριστουγεννιάτικες αγορές της πόλης, που συγκαταλέγονται στις πιο όμορφες της Ευρώπης, ανοίγουν στις 28 Νοεμβρίου και κλείνουν την 1 Ιανουαρίου. Βρίσκονται στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης και στην Πλατεία Wenceslas.

Σ’ αυτές τις αγορές θα συναντήσετε Τσεχικές παραδόσεις, θα ακούσετε εορταστική μουσική και θα γευτείτε Τσέχικες λιχουδιές ικανοποιώντας μ’ αυτό τον τρόπο όλες τις αισθήσεις σας. Θα βρείτε εδώ Χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις, φιγούρες από στεγνό καλαμπόκι, αχυρένια στολίδια, κεκάκια με τζίντζερ καλυμμένα με ζάχαρη, κεριά, γκυ, στεφάνια και ακόμα περισσότερα πράματα. Μετά τις αγορές πρέπει να ξαποστάσετε για ένα ζεστό ποτό. Ζεσταθείτε με ζεστό κρασί, δοκιμάστε ψημένα κάστανα, καλαμπόκι, ψημένα λουκάνικα και άλλες λιχουδιές. Κάτω από το φωτισμένο δένδρο στην πλατεία της Παλιάς Πόλης θα θαυμάσετε την φάτνη, ενώ στην σκηνή εμφανίζονται χορωδίες και χορευτικά συγκροτήματα απ’ όλες τις γωνιές της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Για αγορές σας προτείνουμε στην πιο γνωστή οδό με καταστήματα, την Parizska, όπου θα βρείτε πολυτελή αγαθά. Αυτός ο δρόμος οδηγεί στην πλατεία της Παλιάς Πόλης. Κοντά στην Parizska υπάρχει το τρίγωνο που σχηματίζεται από τρεις οδούς – Dusni, Dlouha και V Kolkovne – και αξίζει την προσοχή σας. Πολλές μπουτίκ κορυφαίων Τσέχων σχεδιαστών γυναικείας μόδας βρίσκονται εδώ, εδώ όπου ανανεώνονται οι γκαρνταρόμπες με γνήσια κομμάτια. Για ακόμα περισσότερο shopping προτιμήστε τα μεγάλα εμπορικά κέντρα στα προάστια της Πράγας.

Η πρότασή μας: Ζήστε την μοναδική ατμόσφαιρα του κάστρου Krivoklat (www.krivoklat.cz) που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο εξέχοντα και παλαιότερα αυτοκρατορικά κάστρα της Τσεχίας. Στις 5 και 6 Δεκεμβρίου και 12 και 13 Δεκεμβρίου οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν από την τοπική Χριστουγεννιάτικη αγορά, να μάθουν για τα χειροτεχνήματα, να απολαύσουν θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις και να παρακολουθήσουν την Χριστουγεννιάτικη λειτουργία.

Η παράδοση κατασκευής φατνών στην Τσεχική Δημοκρατία χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Η πρώτη ύλη μπορεί να είναι πολλά υλικά όπως ξύλο, χαρτί, άχυρο και κέικ με τζίντζερ). Πρέπει να δείτε με τα ίδια σας τα μάτια πώς παραμένει ζωντανή η παράδοση. Το Μουσείο της Γέφυρας του Καρόλου στην Πράγα (www.muzeumkarlovamostu.cz) κατασκευάζει την μεγαλύτερη φάτνη από άχυρο σ’ όλο τον κόσμο. Η παρουσίασή τους ξεκινάει την 1η Δεκεμβρίου και διαρκεί μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Μουσείο με φάτνες μπορείτε να επισκεφθείτε στο Trebechovice pod Orebem (www.betlem.cz). Ανεκτίμητο έκθεμα είναι η μηχανική φάτνη του μουσείου, που είναι πάνω από 100 ετών.

Μετά την ξενάγηση, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε και το κατάστημα του μουσείου, όπου μπορείτε να βρείτε πολλά αναμνηστικά των εκθεμάτων καθώς και ξύλινα παιχνίδια. Στην αναζήτησή σας για μοναδικές φάτνες πρέπει να πάτε στο Μουσείο του Jindrichuv Hradec (www.mjh.cz) που φιλοξενεί το Kryza Creche, την μεγαλύτερη μηχανική φάτνη παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: