Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2009

Αλικαρνασσός, η Μύκονος της Τουρκίας
H Αλικαρνασσός (η σημερινή τούρκικη ονομασία της πόλης είναι Bodrum) ήταν αποικία των Δωριέων στα παράλια της Καρίας, στη Μικρά Ασία.

Υπήρξε σημαντικό εμπορικό κέντρο της αρχαιότητας και είχε αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο. Αυτό αποδεικνύει πως η ναυσιπλοΐα της Αλικαρνασσού παρουσίαζε μεγάλη ανάπτυξη. Ήταν παράλληλα κι ένα αξιόλογο πνευματικό κέντρο. Κατά τη διάρκεια των περσικών πολέμων είχε συμμαχήσει με τους Πέρσες. Η βασίλισσα της Αλικαρνασσού Αρτεμισία είχε εκστρατεύσει μαζί με το Ξέρξη εναντίον της Ελλάδας, επικεφαλής πέντε πλοίων. Η πόλη είναι συνδεμένη με το Μαυσωλείο, μνημείο που έκτισε η Αρτεμισία προς τιμή του αδελφού και συζύγου της Μαύσωλου και το οποίο θεωρούσαν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, η Αλικαρνασσός ανήκε στο θέμα των Κιβυρραιωτών κι ήταν πάντα ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο. Το 1403 κατακτήθηκε από τους Ιωαννίτες ιππότες της Ρόδου. Λίγο αργότερα την κατέλαβαν με επιδρομές οι Τούρκοι, οπότε σχεδόν ερημώθηκε.

Η σημερινή πόλη έχει πληθυσμό 32.000 κατοίκων και είναι τουριστικό θέρετρο.
(Πηγή: Βικιπαίδεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια: