Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Σπέτσες, στολισμένες άμαξες και πολυτελή γιοτ

Ένα πανέμορφο νησί με διάφανα νερά, πολύ πράσινο και πολλά καλοδιατηρημένα νεοκλασικά κτίσματα. Αγαπημένος προορισμός του Σαββατοκύριακου, αλλά και μια καλή λύση για όλο τον χρόνο. Η απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων θα σας χαρίσει μέρες και νύχτες ονειρεμένης ησυχίας.
Στην αρχαιότητα λεγόταν Πιτυούσα, δηλαδή πευκόφυτη. Το 122ο κατέλαβαν το νησί οι Ενετοί, τους οποίους διαδέχτηκαν οι Τούρκοι, το 140. Οι Σπετσιώτες πολέμησαν στο πλευρό των Ρώσων κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1770 και πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση του 1821, όπου διακρίθηκε για την ηρωική δράση της η Σπετσιώτισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μικρό αυτό νησί είχε στην αρχή της Επανάστασης στόλο αποτελούμενο από 52 μεγάλα και πολλά μικρότερα πλοία, ενώ κατά τη διάρκεια του Αγώνα προστέθηκαν άλλα 27 σκάφη.
Σήμερα, στο νησί ζουν περίπου τρεις χιλιάδες εννιακόσιοι κάτοικοι. Η πόλη των Σπετσών εκτείνεται επί ένα χλμ. κατά μήκος της παραλίας της. Το κέντρο της είναι η πλατεία της Ντάπας με τα πολυάριθμα ζαχαροπλαστεία.
Περισσότερα για τις Σπέτσες στο enlefkotv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: