Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Επικίνδυνα μικρόβια στο "τηλέφωνο" του ντούς

Το ντους μπορεί να κάνει κακό στην υγεία σας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που αποκάλυψε ότι το "τηλέφωνο" του ντους -ακόμα και αν εξωτερικά δεν φαίνεται βρώμικο- μπορεί να είναι πηγή επικίνδυνων μικροβίων, που στέλνονται κατευθείαν πάνω στο πρόσωπο και το σώμα μας.

Άλλες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι τα ντους -ειδικά τα κοινόχρηστα- δεν είναι "αθώα" και ότι μπορούν να εξαπλώσουν διάφορες παθήσεις, όπως ένα τύπο πνευμονίας ("νόσο των λεγεωναρίων").

Ανάλογους κινδύνους μπορούν να προκαλέσουν και οι πισίνες των "σπα", σύμφωνα με τη βρετανική Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας.Το κολύμπι σε πισίνες με χλώριο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος και αλλεργιών σε παιδιά που έχουν τάση για ανάπτυξη τέτοιου είδους προβλημάτων. Αυτό προκύπτει και από μια νέα μελέτη η οποία διεξήχθη από ειδικούς του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν στο Βέλγιο

Ειδικά όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και οι ασθενείς με διάφορες παθήσεις (π.χ. AIDS, καρκινοπαθείς), είναι πιο ευάλωτοι στην μόλυνση των πνευμόνων τους από το ντους, σε σχέση με όσους είναι υγιείς.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, έδειξε ότι σχεδόν ένα στα τρία ντους "φιλοξενούν" υψηλά επίπεδα ενός μυκοβακτηρίου (Mycobacterium avium) που προσβάλλει τους πνεύμονες.

Οι ερευνητές επίσης συμπέραναν ότι τα μικρόβια προτιμούν τα πλαστικά ντους, επειδή προσκολλώνται ευκολότερα σε αυτά, γι' αυτό τα μεταλλικά θεωρούνται πιο ασφαλή. Συνιστούν επίσης συχνό καθάρισμα των "τηλεφώνων" των ντους και περιοδική αλλαγή τους.

Η μελέτη έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κολοράντο υπό τον καθηγητή Νόρμαν Πέις και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Και κάτι άλλο σχετικό:
Οι γυναίκες δεν μένουν στο ντους παρά μόλις 39 δευτερόλεπτα περισσότερο από τους άνδρες κατά μέσον όρο- παρά την ευρέως επικρατούσα εντύπωση ότι το ντους τους διαρκεί πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι των ανδρών. Τα παραπάνω διαπιστώθηκαν από μια έρευνα , η οποία άρχισε με στόχο να εξοικονομηθεί νερό ενθαρρύνοντας τα πιο σύντομα ντους. Διότι, όπως γράφει η «Γκάρντιαν», τα ντους επιδρούν σημαντικά στο περιβάλλον.

Η μέση κατανάλωση ύδατος στη Βρετανία είναι 150 λίτρα ημερησίως κατ΄ άτομο και η κυβέρνηση θέλει να τη μειώσει στα 130 λίτρα ώς το 2030. Όμως η τάση είναι να αυξάνεται κατά 1% κάθε χρόνο. Για πιο οικονομικό ντους: Μην αφήνετε το νερό να τρέχει συνέχεια όταν κάνετε ντους. Όταν αυτό συμβαίνει, καταναλώνετε 120 λίτρα νερού. Αν κλείνετε το ντους όταν σαπουνίζεστε, η κατανάλωση μειώνεται στα 30 λίτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: