Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Αυξάνονται αλματωδώς οι κομπίνες στα ΑΤΜ

Αυξάνονται αλματωδώς οι κομπίνες στα ΑΤΜ της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ΕΝΙSΑ) καλεί το κοινό να δείχνει ιδιαίτερη προσοχή στις συναλλαγές του.Το 2008 τα εγκλήματα που συσχετίζονται με τα ΑΤΜ γνώρισαν άνοδο 149% σε επίπεδο Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

Ο ΕΝΙSΑ αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στους «χρυσούς κανόνες» που πρέπει να ακολουθεί το κοινό και μεταξύ αυτών τονίζει:

"Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ΑΤΜ που έχουν πάνω τους εκτεταμένες προειδοποιήσεις, αλλά και αυτά που βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους και προτιμήστε τα ΑΤΜ που βρίσκονται μέσα σε τράπεζες. Ακόμη, προσέχετε τους γύρω σας, φροντίστε να βρίσκονται σε μια λογική απόσταση και προστατέψτε το ΡΙΝ σας την ώρα που το πληκτρολογείτε. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο «καντράν» του ΑΤΜ, εξετάστε αν υπάρχει κάτι ασυνήθιστο στη σχισμή υποδοχής της κάρτας και στο πληκτρολόγιο και ερευνήστε μήπως υπάρχουν κάμερες. Επίσης, αναφέρατε αμέσως τυχόν εγκλωβισμό της κάρτας, μην εγκαταλείψετε το ΑΤΜ και μη βασίζεστε στη βοήθεια αγνώστων. Ακόμη, είναι ύποπτο ένα ΑΤΜ το οποίο είτε δεν βγάζει χρήματα είτε δεν χρεώνει τέλη, αν πρόκειται για μια διαφορετική τράπεζα από τη δική σας".

Επιπροσθέτως, ο ΕΝΙSΑ προτείνει να ελέγχετε τακτικά τις καταθέσεις σας και να αναφέρετε αμέσως κάθε ύποπτη δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: