Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Σύρος, η γόησσα των Κυκλάδων

Η Σύρος, όπως και τα περισσότερα Κυκλαδονήσια, αναδύεται από τη θάλασσα σε μορφή γυμνών και απότομων βράχων. Και το όνομά της Σουρ η Οσούρα σημαίνει βραχώδης. Ο Όμηρος την αναφέρει στην Οδύσσεια ως Συρίη.

Από τη Σύρο καταγόταν οι χoιροβοσκός του Οδυσσέα, ο Εύμαιος. Σ' αυτό το βραχονήσι των 85 τ.χιλ., γεννήθηκε την 3η χιλιετία ένας από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του κόσμου ο Κυκλαδικός, που διεθνώς έχει ονομασία από τους ειδικούς: "Πολιτισμός ΚΕΡΟΣ- ΣΥΡΟΣ". Πολλά από τα ευρήματα φιλοξενούνται στο Μουσείο της Πόλης.

Η Σύρος αφιερώθηκε στον Κερδώο Ερμή και τον 19ο αι. είχε αναδειχθεί στο πιο σημαντικό εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο του ελεύθερου Ελληνισμού. "Στην Ερμούπολη ξαναγεννήθηκε η Ελλάδα...", είπε κάποτε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σύρος δεν είναι μόνο οι δυο πόλεις της. Σύρος είναι οι δαντελωτές της ακτές, οι πανέμορφες εξοχές και τα χωριά της στις ελάχιστες μικρές "πεδιάδες".

Η Σύρος, πρωτεύουσα και αρχόντισσα των Κυκλάδων, είναι ένα ρομαντικό νησί και μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους τους επισκέπτες.

Εδώ, μπορείτε να δείτε 92 φωτογραφίες από τη Σύρο κι εδώ θα διαβάσετε εντυπώσεις από την περιήγησή μας στο νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: