Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Καθιερώθηκε το Φεστιβάλ γεύσης στην Πάτμο


Με μεγάλη επιτυχία έγινε στην Πάτμο, για 4η χρονιά, τo «Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης 2009», που φέτος τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μονής Πάτμου, της Τουριστικής Επιτροπής Δήμου Πάτμου, της Ένωσης Ξενοδόχων και ήταν αφιερωμένο στην «Πατινιά της δεκαετίας του 60-70» που στήριξε με την παραδοσιακή της φιλοξενία τον τουρισμό τα δύσκολα εκείνα χρόνια .

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν 22 γυναίκες αντιπροσωπευτικές της περιόδου εκείνης από τον καθηγούμενο και πατριαρχικό έξαρχο Πάτμου αρχ. Αντίπα και τον τηλεοπτικό σταρ Γρηγόρη Αρνούτογλου, που ήταν προσκεκλημένος ως επίτιμος γευσιγνώστης. Μαζί του και η ομάδα της εκπομπής του στο MEGA CHANNEL «Όμορφος Κόσμος το Πρωί» με επικεφαλής τη Νάντια Μπουλέ.

Επίτιμος γευσιγνώστης και ο Γιώργος Αμυράς από το «ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ» της ΝΕΤ . Παρών και ο δημοσιογράφος Χρήστος Μυστιλιάδης, ο οποίος με την συνεργάτιδά του οπερατέρ έκαναν γυρίσματα για την εκπομπή «ΕΝ ΛΕΥΚΩ», που μεταδίδεται από τα Κανάλια SYROS TV1 & RODOS TV4 στο Νότιο Αιγαίο και διαδικτυακά, μέσω της διάσημης βιντεοπύλης Youtube, σε όλο τον κόσμο.

Επίσης γευσιγνώστες του διαγωνισμού για τα καλύτερα και γευστικότερα ήταν και οι:

Ιωσήφ Ζησιάδης, βουλευτής Ελβετικού κοινοβουλίου, πρόεδρος της εβδομάδας γεύσης στην Ελβετία και λάτρης της Πάτμου. Σημειωτέον πως επισκέπτεται την Πάτμο κάθε χρόνο για τις διακοπές του εδώ και 25 χρόνια.

Γεωργία Κοφινά, συγγραφέας Γαστρονομικών βιβλίων. Διδάσκει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα στη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων ΑLPIN. Γράφει στο περιοδικό Οlive του Ηλία Μαμαλάκη για παραδοσιακά φαγητά. Επίσης, για παραδοσιακή κουζίνα γράφει στον «Εθνικό Κήρυκα» της Αμερικής. Το τελευταίο της βιβλίο ΤΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ που συνέγραψε με την κ. Μαρία Κοκκίνου είναι ένα πρακτικό βιβλίο μαγειρικής που έχει κυκλοφορήσει σε πάνω από 80.000 αντίτυπα και κρίθηκε ως το πιο πλήρες σε αριθμό και ποικιλία νηστίσιμων συνταγών βιβλίο της αγοράς.

H Νταϊάννα Κόχυλα, συντάκτης της γαστρονομίας στις εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ, THE NEW YORK TIMES και συγγραφέας γαστρονομικών βιβλίων, που ήταν η τέταρτη γευσιγνώστρια δεν μπόρεσε τελικά να έρθει, γιατί από την Ικαρία που βρισκόταν δεν είχε συγκοινωνία.

Η οργάνωση γίνεται όπως κάθε χρόνο από την τοπική εφημερίδα «Πατμιακά Χρονικά» και συλλόγους του νησιού. Φέτος συνδιοργανωτής ήταν η «Ένωση Ξενοδόχων Πάτμου» και στηρίχτηκε από τους συλλόγους της Πάτμου, Χωριανών «Ο ΟΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ», Καμπιωτών «Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ», το «Σωματείο Λεμβούχων Πάτμου».
Στο φεστιβάλ από την περιοχή της επαρχίας Καλύμνου συμμετείχαν οι Σύλλογοι:
Εξωραϊστικός και πολιτιστικός σύλλογος Αγαθονησίου (ΥΕΤΟΥΣΑ, ο επιμορφωτικός σύλλογος νέων Λέρου ΑΡΤΕΜΗΣ, ο Δήμος Λειψών και το εστιατόριο «Πάνος ο Μυτιληνιός» της Καλύμνου.

Τέλος για πρώτη φορά συμμετείχε η Ιερά Μονή Πάτμου με την μοναστηριακή κουζίνα. Μια άλλη καινοτομία του 4ου Φεστιβάλ ήταν η συμμετοχή εστιατορίων.

Παρουσιαστής του «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 2009» ήταν ο Αριστείδης Μιαούλης.

Στους νικητές απονεμήθηκε μικρογραφία από το παραδοσιακό τσουκάλι της Πάτμου και Πιστοποιητικό διάκρισης .

Οι νικητές του διαγωνισμού ανά κατηγορία και βραβείο είναι οι εξής:

Θαλασσινά
Πρώτο βραβείο
Φωφώ Στράτα Γρύλλη Χταπόδι με πατάτες και ελιές

Δεύτερο Βραβείο
Ελένη Γιάνναρου Σκάρος κρασάτος πλακί

Τρίτο βραβείο
Κατερίνα Σκεμπέ Γλυκοπατάτες με χταπόδι

Κρεατικά
Πρώτο βραβείο
Γιαμαίου Θεολογία Ντολμαδάκια με κιμά

Δεύτερο Βραβείο
Κάβουρα Χριστοδούλη Πηχτή με χοιροκεφαλή

Τρίτο Βραβείο
ΥΕΤΟΥΣΑ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ Κατσικάκι κοκκινιστό στο φούρνο

Λαδερά
Πρώτο βραβείο
Λένα Τσανατζίδου Κρικρή Ρεβύθια με μελιτζάνα

Δεύτερο Βραβείο
Τζίμης Καλαϊτζής Κολοκυφτέδες

Τρίτο Βραβείο
Αγαθονήσι Κοπανιάρης Γιάννης Τυρόπιττα με αμπελόφυλλο (Μαρκάκια)

Γλυκά
Ισοψήφισαν δύο και στα τρία βραβεία

Πρώτο βραβείο
Πουγκιά τηγανητά Αγαθονήσι Μαρίτσας Σάνταλη
Πουγκιά της Σωτηρίας Κούμανη.

Δεύτερο Βραβείο
Μαρουσώ Παραδείση Κέικ Σοκολάτας
Μαρία Σκεμπέ Ντοματάκι γλυκό

Τρίτο βραβείο
Γιάνναρου Ελένη πατινιώτικες Δίπλες
Ευτυχία Ευγενικού Τσαμπαλάκη Ζελέ

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση υπάρχουν στον εξής σύνδεσμο της εκπομπής "ΕΝ ΛΕΥΚΩ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: