Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Τουρισμός χωρίς καταδυτικά πάρκα


Σε μια χρονιά αγωνίας για τον ελληνικό τουρισμό, όπως η φετινή, που όλοι βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου ν' ανακαλύψουν νέες ομάδες υποψήφιων ταξιδιωτών στην Ελλάδα, ο καταδυτικός τουρισμός επανέρχεται στην επικαιρότητα με αυξημένη σημασία.

Δυστυχώς, κανένα από τα αρμόδια Υπουργεία δεν αναφέρει για ποιους ακριβώς λόγους, εδώ και 4 χρόνια, δεν έχουν χωροθετηθεί περιοχές για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων, αλλά και γιατί οι διατάξεις του ν.3409/2005 δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Επίσης, δεν προσδιορίζουν χρονικά το πότε εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν τα πρώτα καταδυτικά πάρκα, αλλά ούτε εάν έχουν εξασφαλιστεί ανάλογα κονδύλια, εθνικά ή κοινοτικά, για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, ούτε ακόμα εάν η πολιτεία είναι σε θέση να διασφαλίσει την προστασία των περιοχών. Σημειωτέον τέλος, ότι το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης δεν έδωσε καμία απολύτως απάντηση σε σχετική Ερώτηση της κ. Α. Γκερέκου, έστω και αν είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Ελλάδα.

«Αδικαιολόγητη καθυστέρηση και ολιγωρία, χαοτική ασυνεννοησία και μετάθεση ευθυνών μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων: αυτές είναι οι λέξεις μπορούν να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί γύρω από τον καταδυτικό τουρισμό. Η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και της Ν.Δ. φαίνεται πως αντιμετωπίζει με «χαλαρή διάθεση» την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών Τουρισμού στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που κάθε χρόνο, περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι αποκτούν πτυχία καταδύσεων, 3.000.000 άνθρωποι είναι οι ευρωπαίοι καταδύτες που συστήνουν τη δυνητική αγορά-στόχο. Αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας είναι να παραμένει αναξιοποίητη η ελληνική ακτογραμμή, ενώ η Ισπανία και η Ερυθρά Θάλασσα (!!) να ευημερούν καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, έχοντας δημιουργήσει κατάλληλες υποδομές και οργανωμένα καταδυτικά πάρκα για τις ανάγκες των τουριστών», δήλωσε η κ. Άντζελα Γκερέκου, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, νομού Κέρκυρας, με αφορμή τις απαντήσεις των Υπουργείων, τονίζοντας επίσης ότι:

«Από το 2005 εμπαίζουν κάθε ενδιαφερόμενο, ήτοι σχολές κατάδυσης και κάθε ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα που ενδιαφέρεται να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα. Και η τραγική ειρωνεία της Κυβέρνησης; Ο μη θεσμοθετημένος Καταδυτικός Τουρισμός έχει γίνει «σημαία» της εφετινής διαφημιστικής καμπάνιας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης!! Φτάνουν πια οι ανεύθυνες και κενές περιεχομένου εξαγγελίες. Το τουριστικό μας προϊόν, ως αυτό που αντιστοιχεί στο 18% του ΑΕΠ της χώρας, θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί με την ανάλογη σοβαρότητα και ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Πράγμα αδύνατο, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, για την Κυβέρνηση της Ν.Δ.», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο το Γραφείο Τύπου της κ. Γκερέκου.

Από τη δεκαετία του '90, οπότε και άρχισαν να επιτρέπονται οι καταδύσεις για λόγους αναψυχής, μέχρι σήμερα, που σχεδόν σε κάθε τουριστικό προορισμό θα βρούμε τουλάχιστον ένα κέντρο το οποίο προσφέρει μαθήματα καταδύσεων, έχει σίγουρα διανυθεί πολύς δρόμος, ωστόσο μένουν πολλά ακόμη να γίνουν. Και πρέπει να γίνουν χωρίς άλλες αναβολές διότι οι ασχολούμενοι με τον καταδυτικό τουρισμό τά κανόνα είναι άτομα καλής οικονομικής κατάστασης, που αναζητούν προορισμούς με υψηλό τουριστικό προϊόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: