Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Περιτομή, η πλέον συνήθης επέμβαση


Αν σας έλεγαν πως μια μικρή επέμβαση θα μπορούσε να σας προστατεύσει από τρεις ασθένειες (τουλάχιστον) που σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, θα λέγατε ναι?

Η περιτομή είναι η πλέον συνήθης χειρουργική επέμβαση στον κόσμο. Ο χειρουργός αφαιρεί την ακροποσθία, το τελευταίο μέρος του δέρματος του πέους και αφήνει ακάλυπτη τη βάλανο. Υιοθετήθηκε για θρησκευτικούς λόγους από τους Εβραίους, τους μουσουλμάνους και τους κόπτες. Οι νομαδικοί πληθυσμοί που αντιμετώπιζαν έλλειψη νερού στις περιοχές της ερήμου προλάμβαναν μ' αυτό τον τρόπο τις μολύνσεις. Από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, στα νοσοκομεία των ΗΠΑ έκαναν περιτομή σε όλα τα νεογνά ασχέτως θρησκείας.

Όμως πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι η αφαίρεση της ακροπροσθίας μειώνει την ευαισθησία των νευρικών απολήξεων της βαλάνου και επίσης μειώνει τη σεξουαλική απόλαυση των αντρών. Τέλος, η περιτομή εφαρμόζεται για ιατρικούς λόγους σε όσους πάσχουν από φίμωση, δυσχέρεια της ακροποσθίας να χαμηλώσει και να γλιστρήσει γύρω από τη βάλανο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 30% των ανδρών παγκοσμίως υποβάλλεται σε αυτή. Το γεγονός ότι η περιτομή μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού του ΑΙDS κατά 50%-60% είναι γνωστό και τεκμηριωμένο. Νέες έρευνες, όμως, καταδεικνύουν πως η περιτομή μπορεί να μειώσει κατά 35% τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, που είναι η κύρια αιτία πρόκλησης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.Τέλος μπορεί να μειώσει κατά 25% τον κίνδυνο μετάδοσης του έρπη.

Η περιτομή λοιπόν είναι μια αρχαία και υγιεινή συνήθεια. Θυμίζω πως: Στην Παλαιά Διαθήκη ο Θεός ζητά από τον Αβραάμ να κάνει περιτομή και να περιτμήσει τους απογόνους και τους δούλους του ως απόδειξη της συμφωνίας που συνάπτει ο Θεός με τον Ισραήλ. Με την περιτομή ο άνδρας συμβολικά αποκόπτει ένα τμήμα του υπέρ του Θεού, αναγνωρίζει δηλαδή ότι η ισχύς του είναι πεπερασμένη και ότι υπάρχει κάποιος πιο ισχυρός και πιο τέλειος από αυτόν. Στο Χριστιανισμό δεν διατηρείται πλέον η παράδοση της περιτομής, επειδή θεωρείται ότι η αναγκαιότητά της καταργείται με την εκούσια σταυρική θυσία του Ιησού και αντικαθίσταται από το βάπτισμα.

Στη φωτογραφία: Σχετική εικόνα που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: