Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Ακριβοί προορισμοί σε τιμή ευκαιρίας



Η κρίση έχει και τα καλά της. Μεταξύ αυτών και το γεγονός ότι χώρες που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ακριβοί προορισμοί «φτηναίνουν» και γίνονται πλέον εξαιρετικά προσιτές. Αυτό συμβαίνει λόγω της ευνοϊκής για το ευρώ ισοτιμίας των νομισμάτων τους.

Ως γνωστόν πέρυσι ήταν η Αμερική επειδή το δολάριο είχε πάρει την κατρακύλα. Φέτος είναι η Αγγλία και όχι μόνο. Το ευρώ παίρνει, επιτέλους, την εκδίκησή του από τη βρετανική λίρα. Αυτό, συνδυασμένο με τα οικονομικότατα εισιτήρια που προσφέρουν η Aegean και η easyJet για Λονδίνο μας δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεσκονίσουμε τα Αγγλικούλια μας κάνοντας παράλληλα therapy shopping. Και για να μη ταξιδέψετε στα τυφλά διαβάστε: Λονδίνο, μύθοι και πραγματικότητα
Εδώ περπατώντας στο Λονδίνο
Εδώ, βόλτα στο Μαντάμ Τισό
Κι εδώ Λονδίνο, αυτοκρατορική πόλη

Το κραχ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ισλανδία, η υποτίμηση του νομίσματος και η κατάρρευσης μιας εκ των δυνατότερων οικονομιών της Ευρώπης και του δεύτερου πιο ακριβού προορισμού στον κόσμο για το 2007, σύμφωνα με το Lonely Planet, φέτος είναι από τους πιο οικονομικούς προορισμούς. Μπορείς να πας από Παρίσι, Βαρκελώνη, Βερολίνο ή Λονδίνο και φτάνεις με τις γνωστές και μη εξαιρετέες easyJet, Vueling, ClickAir και Aegean.
Σύνδεσμοι με περισσότερες πληροφορίες για την Ισλανδία, εδώ.

Ένας άλλος τουριστικός προορισμός που το νόμισμά του έχει πάρει την κατηφόρα σε σχέση με το ευρώ, είναι η ο πάντα ειδυλλιακός Μαυρίκιος. Πετάς με την Air France, μέσω Παρισιού –υπολόγισε περί τα 1000 ευρώ με επιστροφή και φόρους. Οικονομικότερα, μπορείς να πας με την Emirates μέσω Ντουμπάι, σε τιμές που ξεκινούν από 890 ευρώ. Σχετικό άρθρο: Check - in στον παράδεισο

Στην ίδια ακριβώς κατηγορία με το Μαυρίκιο, βρίσκεται η οικονομική κατάσταση των Σεϋχελλών. Ο επίγειος παράδεισος του Ινδικού, που γενικώς θεωρείται από τους ακριβότερους εξωτικούς προορισμούς του κόσμου, τώρα έγινε κι αυτός πιο προσιτός. Θα πας με την Air France, μέσω Παρισιού ή την Qatar Airways, μέσω Ντόχα, σε τιμές που ξεκινούν από 900 περίπου ευρώ με επιστροφή και φόρους.
Πάμε για τρέλες στις Σεϋχέλλες

Με την ισοτιμία να ευνοεί εμφανώς το ευρώ, το ταξίδι στην, μέχρι πριν, ακριβή Ρωσία έγινε κατά τι φθηνότερα. Πετάς με Aeroflot και Ολυμπιακή για Μόσχα σε τιμές που ξεκινούν από 320 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Oι Τούρκοι απλώνουν τα «δίχτυα» τους στον τουρισμό με μεγάλο τους όπλο τη λίρα, που έχει υποτιμηθεί απέναντι στο ευρώ. Αυτή τη στιγμή το ένα ευρώ ξεπερνάει τις δυο λίρες. Οπότε είναι ευκαιρία για ένα ταξίδι στα μέρη των παππούδων μας: Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Καππαδοκία, Αλικαρνασσό, Κουσάντασι, Έφεσο κ.λ.π.

Ακόμα, είναι οι χώρες που φιλοδοξούν να μπουν στην Ευρωζώνη και οι ισοτιμίες των νομισμάτων κατεβαίνουν σαν ασανσέρ μέχρι να κλειδώσουν σε μια ισοτιμία όσο γίνεται ευνοϊκότερη για το ευρώ. Τέτοιες είναι η Βουδαπέστη, το Βουκουρέστι και οι προορισμοί στη Μαύρη Θάλασσα.

Τέλος, ο καλός φίλος Κλέαρχος Καπουτσής που εργάζεται στη Βουλγαρία με πληροφορεί: Ογδόντα χλμ. από τον Προμαχώνα το κούρεμα στο Μπλαγκόεβγκραντ στοιχίζει 7 λέβα (3,5 ευρώ), με δύο λουσίματα 8 λέβα (4 ευρώ). Καφές στην πλατεία 1,80 λέβα (90 λεπτά), εισιτήριο για κινηματογράφο 4 λέβα (2 ευρώ) και ποπ-κορν 1 λέβα (0,5 ευρώ). Επίσκεψη σε γιατρό σε ιδιωτική κλινική 20 λέβα (10 ευρώ). Η πόλη αυτή έχει 76,075 κατοίκους, απέχει από τον Προμαχώνα 80 χλμ., από τη Σόφια 110 χλμ. και γύρω στα 45 χλμ. βρίσκεται το περίφημο μοναστήρι της Ρίλα. Κάθε Σαββατοκύριακο έχει αρκετούς Έλληνες, που φθάνουν με λεωφορεία, γενικά όμως οι υποδομές στη Βουλγαρία είναι φτωχές. Ενδεικτικό είναι πως το Μπελογκρατσίκ, που είναι υποψήφιο στη λίστα με τα «7 θαύματα της φύσης», έχει μόνο ένα αξιόλογο (αλλά μικρό) ξενοδοχείο.

Περισσότεροι σχετικοί σύνδεσμοι με το άρθρο:

Βουκουρέστι, με το βλέμμα στη Δύση

Βίντεο από τη Μαύρη Θάλασσα

Πριγκιπόνησα χωρίς πρίγκηπες

Δεν υπάρχουν σχόλια: