Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Κλικ στο Λιχτενστάϊν


Ο ζάπλουτος πρίγκιπας του Λιχτενστάιν διοικεί το κράτος από τον επιβλητικό μεσαιωνικό πύργο του. Οι 34.000 πολίτες του πριγκιπάτου ζουν τις ήσυχες ζωές τους στα μικρά χωριά τους, που βρίσκονται σε μια απότομη πλαγιά των Άλπεων. Έχουν το σπάνιο προνόμιο να κατοικούν στο τελευταίο κομμάτι της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ¬ ένα κομμάτι γήινου παραδείσου.

Mια μικρή χώρα στριμωγμένη ανάμεσα στην Ελβετία και την Αυστρία. Με συνολική έκταση 160 τετρ km, το Λιχτενστάιν είναι το τέταρτο μικρότερο κράτος στην Ευρώπη με πληθυσμό 34.498 κατοίκους. Αυτό το μικροσκοπικό πριγκιπάτο με τους περιορισμένους φυσικούς πόρους δεν έχει αεροδρόμιο, κατάφερε όμως και έγινε μια ευημερούσα περιοχή.

Η ιστορία του Λιχτενστάιν άρχισε το 1719, όταν ο αυτοκράτορας Charles VI ίδρυσε το ομώνυμο Πριγκιπάτο. Το 1806, το μικρό κρατίδιο έγινε μέλος της Συνομοσπονδίας του Ρήνου και έλαβε την κυριαρχία, την οποία διατήρησε μέχρι σήμερα. Η ιστορία της Βουλής των Λιχτενστάιν ξεκινά από την εποχή του Μεσαίωνα. Η οικογένεια του Λιχτενστάιν είναι μία από τις παλαιότερες οικογένειες ευγενών της Αυστρίας. Από το 1136 υπάρχει αναφορά στο όνομα Hugo του Λιχτενστάιν.

Oι Λιχτενστάιν είναι από τις παλαιότερες αριστοκρατικές οικογένειες (το γενεαλογικό δένδρο της φτάνει στον 12ο αιώνα). Πέρασαν αρκετές δεκαετίες πριν κάποιος πρίγκιπας Λιχτενστάιν πατήσει πραγματικά το πόδι του στο φέουδό του, όμως τώρα το Λιχτενστάιν είναι ένα από τα τρία μικροσκοπικά κράτη (μαζί με την Ανδόρα και το Μονακό) που ο ΟΟΣΑ περιλαμβάνει στα «φορολογικά καταφύγια», τα οποία δεν συνεργάζονται με τις φορολογικές αρχές. Χάρη σ΄ αυτή τη μη συνεργασία, το πριγκιπάτο και οι 35.000 κάτοικοί του έχουν από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα στην Ευρώπη, ενώ η οικογένεια έχει συγκεντρώσει περιουσία 4 έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο Λιχτενστάιν, ο αρχηγός του κράτους έχει την εξουσία να παύει την κυβέρνηση και να διορίζει δικαστές, ενώ διατηρεί εκτεταμένα επιχειρηματικά συμφέροντα σε ακίνητα και σε μία από τις σημαντικότερες κρατικές εταιρείες, τον τραπεζικό όμιλο LGΤ.
Ανέγγιχτο από τις διαδικασίες ενοποίησης της Ευρώπης και θεωρητικά αυτεξούσιο, το Λιχτενστάιν αποτελεί έναν πολύ καλό προορισμό για το ξένο χρήμα που αναζητεί έναν ασφαλή και διακριτικό φορολογικό παράδεισο. Υποστηριζόμενο από τη σχεδόν μηδενική φορολογία και το σταθερό ελβετικό φράγκο, οι πολίτες του Λιχτενστάιν απολαμβάνουν το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο της ευρωπαϊκής ηπείρου. Από τη δεκαετία του ’50 χάρη στη διαφοροποιημένη οικονομία του, που κατέχει μια από τις πιο ελκυστικές θέσεις στην Ευρώπη, είναι παράδεισος για τους φορολογούμενους όλου του κόσμου.

Η βασιλική οικογένεια του Λιχτενστάιν έχει στην ιδιοκτησία της τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την LGΤ. Το σύστημα του Λιχτενστάιν λειτουργεί ως εξής: το πριγκιπάτο έχει 15 τράπεζες και περισσότερους από 300 επιτρόπους, συνήθως δικηγόρους, που διαχειρίζονται χιλιάδες «στίφτουνγκεν», δηλαδή «ιδρύματα». Οι ξένοι πελάτες των τραπεζών του Λιχτενστάιν προτιμούν τα στίφτουνγκεν από κάθε άλλη επένδυση επειδή, αν βάλουν χρήματα σ΄ αυτά, δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η λίστα της LGΤ δείχνει πως στο Λιχτενστάιν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς για να φοροδιαφεύγουν περίπου 100 Βρετανοί, 100 Σουηδοί, 200 Γάλλοι, 150 Ιταλοί, 100 Αμερικανοί, 20 Αυστραλοί, 10 Νεοζηλανδοί και αδιευκρίνιστος αριθμός Ισπανών και Καναδών.

Οι πολίτες του Λιχτενστάιν μιλούν γερμανικά και χρησιμοποιούν το ελβετικό νόμισμα, παρά το γεγονός ότι η χώρα πρόσφατα ενίσχυσε τις εθνικές της εξουσίες, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του ταχυδρομικού και τηλεπικοινωνιακού της συστήματος. Το Λιχτενστάιν απέκτησε επίσης πέρυσι τον πρώτο ρωμαιοκαθολικό αρχιεπίσκοπό του.
Πρωτεύουσα είναι η Βαντούζ (5.300 κάτοικοι) κύρια εμπορική περιοχή της χώρας με πολλά καταστήματα αναμνηστικών και εστιατόρια. Το σπουδαιότερο αξιοθέατο είναι το κάστρο που δεσπόζει στην πόλη.

Δεν υπάρχει πιο εύκολο μέρος για να φτάσετε στο Λιχτενστάιν διότι βρίσκεται κυριολεκτικά στην καρδιά της Ευρώπης και σε μικρή απόσταση από τις μεγάλες μητροπόλεις: Ζυρίχη είναι περίπου 1 ώρα μακριά, Μόναχο περίπου 3 ώρες, Innsbruck περίπου 2,5 ώρες, και στο Μιλάνο περίπου 3 ώρες. Επίσης τρία αεροδρόμια βρίσκονται σε απόσταση περίπου μια ώρα κοντά: Zürich-Kloten 115 χλμ., Altenrhein 50 km και Friedrichshafen 85 km.

Δεν υπάρχουν σχόλια: