Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Το Top Ten των υγιεινών τροφών


Ποιες είναι μερικές από τις πιο υγιεινές τροφές που πρέπει κανείς να συμπεριλαμβάνει στη διατροφή του; Ο κ. Μαρκ Γκλεν, διαιτολόγος στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, διάλεξε δέκα που τις θεωρεί από τις καλύτερες:
Μήλα, αμύγδαλα, μούρα, μπρόκολο, φασόλια, σολομός, σπανάκι, γλυκοπατάτες, χυμοί λαχανικών και φύτρο σιταριού. Αυτά είναι τα 10 τρόφιμα που θωρακίζουν την υγεία.
Ενδεικτικά να επαναλάβω τι λέει για τα αμύγδαλα. Όπως όλοι οι ξηροί καρποί, τα αμύγδαλα αποτελούν μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεϊνών. Κάνουν επίσης καλό στην καρδιά, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των λιπών τους είναι μονοακόρεστα - ένα υγιεινό είδος λίπους που μπορεί να συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
Εν τω μεταξύ για άλλη μια φορά η μεσογειακή διατροφή έχει φανεί ότι αποτελεί «κλειδί» για πρόληψη πλήθους ασθενειών, από τις καρδιοπάθειες ως τον καρκίνο. Τώρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, επικεφαλής των οποίων ήταν ένας Έλληνας αναπληρωτής καθηγητής της Νευρολογίας, ο κ. Ν. Σκαρμέας, η πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο αυτή διατροφή φαίνεται ότι μπορεί να μετατραπεί σε «ασπίδα» και ενάντια στην Αλτσχάιμερ. Η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου του αίματος, ενώ παράλληλα μειώνει τις φλεγμονές του οργανισμού- όλοι αυτοί οι παράγοντες συντελούν στην ανάπτυξη προβλημάτων στη μνήμη.
Κάτι ακόμα για τις διατροφικές μας συνήθειες: Τρεις κούπες καφέ την ημέρα το εγκεφαλικό κάνουν πέρα, σύμφωνα με νέα μελέτη από τις ΗΠΑ. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε να ισχύει για τις γυναίκες, όπως προκύπτει από τη μελέτη που περιελάμβανε 83.000 συμμετέχουσες οι οποίες παρακολουθήθηκαν για περίοδο 24 ετών. Το εύρημα μάλιστα εξέπληξε τους ερευνητές του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης. Και αυτό διότι ο αρχικός στόχος της μελέτης τους ήταν να ανακαλυφθεί αν ο καφές αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, όπως είχαν δείξει προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση οι Ισπανοί ειδικοί τονίζουν ότι η προστατευτική δράση του καφέ στον εγκέφαλο αφορά μόνο τα άτομα που είναι σχετικώς υγιή. Ασθενείς με υπάρχουσα καρδιοπάθεια ή υψηλή αρτηριακή πίεση δεν πρόκειται να ωφεληθούν από την κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων καφέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: